БГ EN

С исторически медал Миладинов е вицешампион на Европа (видео)

Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu, BGswim.com
Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu, BGswim.com
23-05-2021 19:32 | Василен Димитров

 

17-годишният Йосиф Миладинов записа изумителен успех за българското плуване, след като стана европейски вицешампион в Будапеща като първият ни медалист на континентално първенство при мъжете на 50-метров басейн.

 

При това го направи със слизане под гросмайсторската норма от 51 секунди, финиширайки за 50,93 сек. Постигна го в първия си мъжки финал на голям форум.

 

Времето на пловдивчанина е нов национален рекорд за пловдивчанина, старият му е 51,08 сек., постигнат от държавния шампионат в София на 19 декември 2020 г.

 

 

Пред Миладинов е само унгарският феномен Крищоф Милак, който с 50,18 сек. записа нов рекорд на шампионатите.

Британецът Джеймс Гай защити третото си място от Глазгоу 2018-а с 50,99 сек.

 

 

Поздравления за всички треньори, които работиха за този исторически успех на Йоско през годините – първият му наставник Славяна Раденкова, личният му в Младост′91 (Пд) Стефан Георгиев, немските специалисти, холандецът Герард Моерланд и националният мениджър Кристиян Минковски.

 

 

Йосиф Миладинов е европейски вицешампион в дисциплината за юноши от Казан през 2019 г., а същата година стана и бронзов медалист на 50 м бътерфлай на световното във възрастта именно на "Дуна арена“ в Будапеща.

 

 

Единствено представителки на нежния пол досега бяха печелили медали за България на европейски шампионати на 50-метров басейн. Отличията са общо десет.

 

Преди историческото плуване на Миладинов  състезаващият се за Гърция Кристиян Голомеев стана трети на 50 м св. стил с 21,73 сек.

 

 

С финала и четвъртото място на Антъни Иванов на 200 м бътерфлай, записал полуфинал на 100 м бътерфлай с норматив за Токио, квотите и полуфиналите на Любомир Епитропов и Диана Петкова, това е най-успешното представяне на родното плуване на европейско първенство от 1991 г.

Тогава Таня Богомилова взе два бронза, а Денислав Калчев беше финалист.

 

Сутринта мъжката ни щафета 4 по 100 м смесена записа нов национален рекорд и завърши на 15-о място.

Нашите в състав: Калоян Левтеров, Любомир Епитропов, Йосиф Миладинов, Антъни Иванов финишираха за 3:37,48 мин.

 

Досегашното върхово постижение на страната от 3:43,70 мин. поставено през 2019 г. в Казан.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Тагове: европейско първенство, Будапеща, Йосиф Миладинов, Антъни Иванов, Диана Петкова, Кристиян Голомеев
Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини