БГ EN

За двигателната активност и здравната култура на обществото

Проф. Цветан Желязков- дпн
Проф. Цветан Желязков- дпн
02-07-2021 11:40 | Проф. Цветан Желязков- дпн

 

Научните изследвания през последните години доказаха, че един от най-негативните продукти на научно-техническата революция е ниската двигателната активност (хиподинамия), която постепенно се превръща в бич на съвременното цивилизовано общество. Така например ходенето на човека като основен компонент на двигателната му активност е намаляло през последните 20-30 години, близо 3 пъти – само около 1,5 км на ден.

Така се стига до големия парадокс на нашето време - човешката популация е „пренатоварена“ с хронично обездвижване.

Това води до ярко изразена психо-физическа дизхармония в биосоциалната природа на човека.

Тя е резултат от противоречието, което възниква между „генетичната памет“ на организма, чийто нервно- хуморални адаптационни механизми са изключително стабилни, и стресовите фактори на средата.

Тази „соматоментална“ дизхармония в съчетание с неконтролираното хранене, употребата на алкохол и тютюнопушенето, както и с някои екологични и стресови фактори на средата, са в основата на най-разпространените болести на цивилизацията: сърдечно-съдовите и раковите заболявания, хипертонията, психическите разстройства, пораженията върху опорно-двигателния апарат и много други.

 

За решаването на този глобален за човечеството проблем е необходима качествена преоценка на исторически формиралите се представи за начина на живот като социологическо понятие.

 

За никого не е тайна, че ние живеем под ударите на тежка екологична криза в съчетание с дълбоко вкоренени навици и представи за социално благополучие, типични за ориенталския манталитет. В резултат на това вече сме достойни кандидати за рекордите на Гинес по брой на мозъчните инсулти и сърдечните инфаркти; влошените основни параметри на физическото развитие и дееспособността; обхвата на заболяванията на опорно-двигателния апарат у децата; високата смъртност у населението; увеличаващия се брой на загубените работни дни по болест и т.н.

 

Погрешна е тезата, че за този „апокалипсис“ в нашия роден дом е виновна системата на здравеопазването. Това е несправедливо и невярно! Истината е, че тя полага героични усилия да се справя с последиците от ниската здравна култура на нашия народ.

 

 

Според Световната здравна организация, моделът „здравословен начин на живот“ съдържа четири основни компонента:

системна двигателна активност; балансиран хранителен режим; борба с тютюнопушенето и с алкохола.

 

Ролята на здравните системи е спомагателна, предимно “коригираща“ негативните последици от неспазването на посочения модел за здравословен начин на живот.

 

Този проблем става изключително актуален в условията на ковид епидемията. Свидетели сме на крайно нихилистично отношение към мерките за борбата с нея. Политическите аспекти на критиките към системата на здравеопазването са известни, но нито една партия не призова своите членове и симпатизанти да спазват противоепидемичните мерки, които прилагат страните от ЕС, в това число и ваксинирането.

 

В болниците пристигат хора в изключително тежко състояние, които се налага да бъдат интубирани още на входа. Единици са тези, които могат да информират лекарите и за други съпътстващи заболявания, вкл. и за елементарни показатели - ниво на холестерола, на кръвната захар, на артериалното налягане и др.

 

От системата на здравеопазването през последните години бяха организирани най-различни форми за повишаване на здравната култура на населението: консултации и безплатни прегледи за борба с рака на гърдата, детеродните органи, дебелото черво, простатата и др; тестиране на нивото на холестерола, кръвната захар, за периодично проследяване на здравния статус на населението и др.

 

За съжаление безхаберието все още доминира над здравия разум за водене на здравословен начин на живот, като модел на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не само като липса на болестно състояние.

 

Целеви изследвания на ЮНЕСКО, СИЕПС и научни институти доказаха, че разходите за физическото възпитание и спорта имат изключителна социално-икономическа възвращаемост. За тази цел на 28 и 29 април 1944 година по инициатива на френското правителство и Съвета на Европа в Стразбург беше проведено заседание на министрите на спорта с участието на представители на Парламентарната Асамблея, Комисията на европейските общности и Европейската спортна комисия.

Подчертана бе ролята на държавата , като гарант за активното участие на населението в системни двигателни дейности. По този показател, водещи в Европа са : Финландия- 82 %, Белгия - 77 %, Швейцария – 74 %, Франция- 74 %, Австрия- 70 %, Великобритания- 65 % и тн. Първенец между страните от Източна Европа е Унгария с 20,8 %.

 

Известно е, че едно от приоритетните направления в социалната политика във всяка развита и демократична страна е грижата за здравето, физическото развитие и дееспособността на нацията. За тази цел са изградени активно функциониращи органи на държавната власт, обществени организация, фондации за подпомагане на спорта и др. Тази политика е в пълен унисон с популярната сентенция на френския поет П. Беранже – „Здравето е хонорар на мъдрите“. За нас остава отговора на въпроса : „Достатъчно ли сме мъдри за да разберем, че двигателната активност на човека е част от мъдростта?“

 

Недопустимо е здравето на хората да бъде обект на политически инсинуации от където и да идват те.

 

* Авторът е основател и дългогодишен ръководител на катедра “Теория на спорта“ в НСА „Васил Левски“. Член на CIEPS (Съвет за физическо възпитание и спорт) към ЮНЕСКО. Личност на 2004 г. на American Biographical Institute, USA, „Заслужил професор“ на факултета по „Кинезиология“ към Загребския университет

 

Приз от НСА за юбиляра

 

Проф. Цветан Желязков, дпн получи Почетния знак с лента на Националната спортна академия „Васил Левски“ на специална среща в дома на светилото в спорта и спортната наука. Ректорът проф. Ниолай Изов връчи приза на приза на юбиляра.

 

На свое заседание на 17 май 2021 г. - Деня на българския спорт, ректорското ръководство на Академията взе решение основателят и дългогодишен ръководител на катедра „Теория на спорта“ да бъде удостоен с високото отличие за изключителния му принос за утвърждаване на НСА и спортната наука и по повод неговата 90-годишнина.

 

Противоепидемичните мерки не позволиха на проф. Желязков да присъства на церемонията за удостояване, което наложи това да се случи в неформална обстановка в удобен за него момент.

На срещата присъства настоящият ръководител на катедра „Теория на спорта“- проф. Свилен Нейков, който връчи на проф. Желязков от името на всички свои колеги почетен плакет „За изключителен принос за израстване на катедрата и спортната наука“. В присъщия си и познат на цялата академична общност неподражаем стил на уважение и колегиалност проф. Цветан Желязков благодари за оказаната му чест и внимание, а гостите се възползваха от случая, за да разпише екземпляри от книгата „Цветан Желязков – спорт, наука, светоусещане“,  издадена за неговия юбилей през декември 2020 г. с автор проф. Свилен Нейков.

 

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


Коментари

7Dni Sport

Delfina

Спринт
Други новини