Българинът Стефан Иванов преплува Ламанша

20.09.2011г. | Автор: -
Българинът Стефан Иванов преплува Ламанша
 
На 3 септември 2011 г. българинът Стефан Иванов, банкер и доскорошен управляващ директор на Ситибанк България преплува Ламанша за 14 часа и 2 минути. Занимава се с плуване от 16 месеца, като преди това е участвал в маратони, сред които и 100-километровия планински ултрамаратон – “Обиколката на Витоша” – която на 17 октомври 2009 г. завършва четвърти за 14 часа и 45 минути. До момента малко над хиляда души са преплували Ламанша – по-малко от половината на хората изкачили Еверест.
 
Bulswim.info: С какви предизвикателства се сблъскахте в Ламанша?
 
Стефан Иванов:
Разстоянието: Най-очевидното предизвикателство е разстоянието. Най-късата дистанция между английския и френския бряг е 34 км, но поради силните течения траекторията на плуването представлява един зиг-заг и разстоянието, което трябва да бъде преодоляно се оказва по-голямо. В моя случай течението, което минава в близост до френския бряг ме тласна далеч от най-близкия нос на отсрещния бряг, което добави два часа към плуването.
 
Ниската температура: Това е може би най-голямото предизвикателство. Температурата на водата в Ламанша дори лятно време не надвишава 17-18 градуса. Температурата на въздуха в началото на септември тази година също беше много близка до тези нива. При продължително време в такива условия тялото бавно изстива и рано или късно настъпва хипотермия – в първите фази на която, тялото посивява, посинява и започва да трепери, а в следващите човек започва да губи ориентация и разсъдък. За щастие в моя случай не се стигна до напредналите фази. Въпреки че повече от година се опитвах да се адаптирам към ниските температури – със студени душове, спане без завивки, зима без палто – смятам, че трябваше да наблегна повече на дълги плувания в студени открити води. В пристанището на Доувър плувният сезон започва май месец, когато температурата на водата е около 10 градуса. Правилата на Асоциацията за преплуване на Ламанша не позволяват използването на неопрени, нито на каквито и да било помощни средства като лопатки (педълси), плавници, дъски и др. Позволени са единствено къси бански, очила и плувна шапка изработени от материи, които не задържат топлината.
 
Времето: Непредсказуемостта на атмосферните условия в Ламанша е пословична. В рамките на няколко часа могат да се сменят няколко сезона. Поради гъста мъгла на 3-ти септември трябваше да отложим старта с 5 часа, въпреки че това не беше най-подходящия момент за старт с оглед на приливите и отливите в канала. За това ролята на пилота на съпътстваща лодка да подбере подходящ прозорец за плуването и да навигира сред теченията е от критична важност.
 
ХраненетоЧовешкият организъм разполага с невероятна издръжливост, но резервите на лесно достъпна енергия в един момент се изчерпват и за да не се стигне до така наречената “стена”, която много трудно може да бъде преодоляна, трябва да се поема храна по време на плуването. Използването на твърди храни е неуместно, тъй като челюстта е твърде скована от ниската температура пък и дъвченето отнема ценно време, през което организмът се преохлажда. Повечето плувци на Ламанша използват предимно въглехидрати на прах – Maxim – разтворени във вода. Неправилната концентрация обаче може да провали плуването, тъй като ниските концентрации не предоставят достатъчно енергия, а при високите се получават отлагания в стомаха, които затрудняват усвояването и водят до гадене. Пиенето на твърде малко течности може да доведе до крампи, а на твърде много - до надуване на стомаха, като всяко едно от тези състояния също може да доведе до провал на опита. По време на периода на подготовка аз лично използвах и натурални български хранителни добавки от www.fivestarslab.com за подпомагане на възстановяването между тренировките, тъй като във финалната фаза плувах повече от 50 километра на седмица.
 
Кислороден глад: Ако не се поема достатъчно количество кислород след известно време дишането става неравномерно и учестено, което възпрепятства плуването и може бързо да доведе до пълно изтощаване. Въпреки че не ми се беше случвало при многократните тренировки от по 4, 6, 8 и дори 9 часа, по време на голямото плуване попаднах в такова състояние след 12-ия час.
 
Необичайни условияПлувецът трябва да бъде подготвен за плуване през нощта, в мътни води, сред водорасли, мазни петна, медузи (които според някои очевидци могат да достигнат размера на диван), кораби (около 600 мореплавателни съда минават през канала около Доувър всеки ден), и т.н. При продължителното плуване в открити води усукването на гръбначния стълб от вълните често води и до болки в кръста по време на самото плуване. Това беше още един фактор с който ми се наложи да се боря през голяма част от преплуването.
 
За подготовката ми за плуването основна роля изигра моя треньор Кристиян Минковски – не бих могъл да си представя по-методичен и ефективен треньор. Получих много полезни съвети и от многократния световен шампион по маратонско плуване Петър Стойчев, който държи рекорда за най-бързо преплуване на Ламанша и от неговия треньор Красимир Туманов. По време на преплуването, за динамичното адаптиране на храненето и доброто настроение на плувеца и на екипа на лодката основната заслуга беше на съпругата ми Жени Иванова.