Интервю с далечинската плувкиня Линзи Хейстър (Нидерландия)

30.12.2010г. | Автор: -
Интервю с далечинската плувкиня Линзи Хейстър (Нидерландия)
Това е тя
Линзи Хейстър (Нидерландия) постигна забележителни успехи в откритите води през 2010 г. – спечели световната титла в Робервал (Канада) на 25 км, а на европейското на езерото Балатон в Унгария триумфира на 10 км. По професия е учителка. Родена е на 18 юни 1988 г. в Айндховен (Нидерландия).  
 
Интервю с Линзи Хейстър (Нидерландия)
(LEN Magazine, 2010/3)
  
Линзи Хейстър: Предпочитам да плувам в езера, тъй като там водата не е с вкус на сол
 
 
- Спечелихте две титли – световна и европейска – в рамките само на две седмици. Каква е вашата тайна?
- Много е просто. Тренирах ужасно много, храних се както трябва и плувах между 60 и 110 км на седмица. В добавка на това имаме много добър професионален екип тук в Нидерландия – треньори, доктори, физиотерапевти и други помагачи. Всички те ни окуражават да стигнем до върха. Освен това през април т.г. тренирах на високопланинската база „Сиера Невада” в Испания.
 
- Ваш треньор е Марсел Воуда – европейски и световен шампион, но в нормалното плуване. Що за треньор е той?
- Той е много, много добър треньор с огромен опит от времето когато е бил активен състезател. Осланям се на неговия опит. Той действително знае коя е правилната тренировъчна програма и кога и къде тя да се приложи. 
 
- С плувци или с далечински плувци тренирате в Айндховен?
- Тренировъчната ми група включва такива плувци като Хинкелийн Шрьодер, Йори Верлинден, Марлийн Велдхиюс, Раноми Кромовийойо и Инге Декер – спортисти от световна класа. Тренирам и с маратонеца Яко Верхаарен.
 
- Има ли някаква разлика в тренировките на плувците и далечинските плувци?
- Да, разликата е очевидна. Ние плуваме повече, правим по-дълги дистанции с по-кратки почивки.
 
- Нидерландия има няколко много успешни маратонски плувци. Например олимпийския шампион от Пекин 2008 Маартен ван дер Вейден, или многократната европейска и световна шампионка Едит ван Дийк. Те представляват ли някакъв ролеви модел за вас?
- Честно казано изобщо не обичам да ме сравняват с други успешни и известни спортисти. Ти трябва да си плуваш собственото плуване по своя си начин и всяко плуване е различно. Вярно е обаче, че Нидерландия има дълга традиция в маратонското плуване, която аз би трябвало да продължа.
 
- Как изобщо са захванахте с плуването в открити води? В Нидерландия все пак няма много възможности да се практикува този вид спорт.
- Басейнът винаги ми е бил твърде къс. Казано простичко – аз мога да плувам по-добре в открити води. Повечето пъти все пак плуваме в басейн, но отвреме-навреме имам нужда да плувам в свободни води и да дишам свободно. Водата в Нидерландия където може да се плува на открито е доста студена. В резултат на това тренираме и се състезаваме в странство.
 
- Къде предпочитате да плувате – в езеро (сладка вода) или в море (солена вода)?
- Предпочитам да плувам в езера, тъй като там водата не е с вкус на сол.
 
- Кои са следващите ви цели?

- Естествено олимпиадата през 2012 г. в Лондон е голямата ми цел. Определено искам да бъда там. Но преди това е световното в Шанхай идващия юли, което се явява и квалификация за олимпийските игри. Дори в момента съм прекъснала следването си за да мога да се подготвя по най-добрия начин за Шанхай и за Лондон.