Нова трагедия с далечински плувец

08.09.2011г. | Автор: -
Нова трагедия с далечински плувец
 
На това райско кътче се случва трагедията
 
От Мауи (Хаваите) тези дни долетя трагична вест, която отново изпълни сърцата на плувците по света с мъка и печал. По време на традиционния щафетен маратон “Maui Channel swim” перка на моторна лодка отрязва ръката на Джон Кохлин, 41-годишен, американец. Все още не е много ясно как точно се е случила тргедията, но се предполага, че моторницата е пресякла пътя на плувеца в края на надпреварата.
 
Инцидентът предизвика буря от коментари в анголоезичните плувни сайтове. От тях става известно, че условията за провеждане на маратона са били лоши – океанът е бил много бурен (най-силно вълнение в цялата 26-годишна история на състезанието) и е имало силни гласове изобщо да не се провежда. Вълните се били с височина около два метра. Въобще цялото плуване е било кошмарно. Появили са се тигрови акули с дължина три метра и плувците е трябвало да бъдат извличани на съпровождащите лодки. После пък вълнението е изхвърлило на рифа няколко моторници. На края обаче, за съжаление, се случва и трагедията – Джон Кохлин остава без ръка. Той веднага е бил транспортиран в болницата в Мауи. Директорът на състезанието Йън Емерсън е отказал изявления и коментари.    
 
Иначе това състезание е най-старото щафетно маратонско плуване в света – провежда се от 1972 г. насам. Плуват се около 9.5 мили (15.2 километра) от остров Ланаи до остров Мауи в Хаваите на щафетен принцип от отбори. Състезанието събира далечински плувци и тимове от цял свят и имаше досега безупречна репутация. Плувците са привлечени и от райския климат на Хаваите и дружелюбието на местните хора. След този случай обаче всичко рухва.   
 
Миналият октомври 26-годишният Франк Крипън (САЩ) загуби живота си след едно състезание в Обединените арабски емирства. Докладът на ФИНА и USA swimming тази година по случая изтъква като причини за кончината му високата температура на водата (31 градуса по Целзий), липса на адекватни мерки за сигурност и недостиг на умения и практики за кризисен мениджмънт. 
 
По случая местните оторизирани служби са започнали разследване.