Плувният маратон Галата-Варна 2011 г.

12.08.2011г. | Автор: -
Плувният маратон Галата-Варна 2011 г.

Плувният маратон Галата-Варна се провежда в продължение на 71 години и вече е традиция за българското плуване. Тази година записалите се бяха 248. Организацията както винаги беше на ниво и всичко протече съвсем нормално, като изключим малкото забавяне при даването на старта. Много хора участват в маратона, не за да се борят за призовите места, а защото за тях това е традиция. Силно впечатление ми направи варненеца Янаки Ялъмов, който преплува маратона за 49-ти пореден път. Също така забелязах и засилен интерес от страна на малките „рибки” на синия спорт у нас.

Атмосферните условия не бяха перфектните за провеждането на маратона, морето не беше спокойно и имаше силно течение, но се получи едно силно плуване. Показател за това е, че рекордът беше на косъм да бъде подобрен от моя съотборник Венцислав Айдарски („Вихрен” Сандански). Мисля, че ако той подозираше за това нещо можеше и да запише името си не само като победител тази година, а и като рекордьор.
 

Самото плуване протече съвсем спокойно – без никакви инциденти. Венци се откъсна още в началото, а аз и още няколко участника плувахме в група. На 3-ия километър от дистанцията Александър Николов („Младост’91 Пловдив) също се откъсна напред и от групата останахме само аз и Теодоси Чернев („Бриз” Бургас) като всичко между нас се реши във финалния спринт. Конкуренцията определено беше на лице. Тази година определено имаше голяма борба, но все пак се видя, че всички сме приятели извън водата. Мисля, че догодина ще има още повече участници и отново ще направим едно силно плуване и може би рекордът ще бъде свален.

 

Виж статия от Елена и Христо Еневи със снимки