В Сетубал в открити води с двама наши стартира квалификация за Лондон

09.06.2012г. | Автор: -
В Сетубал в открити води с двама наши стартира квалификация за Лондон
Заливът на Сетубал, Снимка: AiresSantos
 
Днес и утре (9-10 юни) в акваторията на град Сетубал (Португалия) ще се проведе квалификация за олимпиадата в Лондон в открити води. Днес са стартовете при жените (41 участнички), а в неделя на старт ще застанат мъжете (61 участника). Класиралите се до 14-то място вкл. (и при двата пола) получават право на участие по-късно на олимпиадата. От страна обаче класиралият се може да бъде само един.     
 
Ние, българите, живо се интересуваме от далечинското плуване в неделя (18:00 часа българско време), когато на старта ще застанат двама наши – легендарният Петър Стойчев и младокът Венцислав Айдарски. В Португалия са треньорите на двамата – Красимир Туманов (на Стойчев) и Николай Вакареев (на Айдарски).  
 
Самото състезание ще се проведе в красивия залив Сетубал, който се намира на около 40 км южно от столицата Лисабон. Състезателната дистанция е с дължина 10 километра във водите на Атлантическия океан (6 обиколки по 1.670 километра). Очакваната температура на водата е 17º C. Дълбочина на водния стълб – между 2 и 25 метра. Конкуренцията ще бъде на живот и смърт в буквалния смисъл на тази дума. Тук, готови на всичко, са силните Валерио Клери (Италия), Дамян Блаум (Аржентина), Мазен Азис (Египет) и други.  
 
Според специализираниje сайтове, олимпийската квалификация ще бъде излъчвана на живо в Интернет от португалската телевизия SPORT TV, но не можем да бъдем абсолютно сигурни в това, а и може да има сривове на сигнала. Ако наши читатели установят читаво излъчване в мрежата да ни пратят линка за да го качим на ПБПС.
 
Интересът е огромен и напрежението е сковало всички. Защо да го крием, че сме много притеснени и наистина със свити сърца. Залогът е огромен – дали ще има българин в „Хайд Парк” на 10 август т.г. на 10-километровото олимпийско плувно трасе.

 

P.S. (16:50 часа бълг. време)
 
Наш фен от Пловдив ни изпрати линк към португалски телевизионен канал, но се оказа че това е телевизия SPORT TV-4, а плувният маратон ще се излъчва по телевизия SPORT TV-3. Междувременно се оказа, че в Португалия има седем спортни канали към телевизия (бранда) SPORT TV. Така че ако намерите стримийнг излъчване пратете линка. Ние засега не откриваме линк. Има голям интерес. Жените стартират в 18:00 часа бълг. време.    

 

P.S. (18:10 часа бълг. време)
 
Открихме линк на който може да се гледа състезението в Интернет. Качеството не е много добро, има и много реклами, но това е положението.
 
Гледай на живо тук     

 

P.S. (21:05 часа бълг. време)
 
Виж официалните резултати (жени)