Дунавската закалка на самоукия плувец

17.01.2021г. | Автор: Николай Кръстев
Дунавската закалка на самоукия плувец

 

Живот отдаден на спорта и в частност на плуването – по този начин с едно изречение може да се обобщи животът на 82-годишния свищовлия Никола Тодоров. От съвсем ранна възраст – осемгодишен, когато се научава сам да плува във водите на Дунав, по-късно като студент, а после и като учител по физическо възпитание, а днес състезател при ветераните.

„Роден съм на 21 юни 1938 г. На осем години се научих да плувам, благодарение на по-големите от мен приятели“, спомня Никола Тодоров. С тях прекарва летните дни на Ямите или Дунав. Кроулът му показва Петър Опрев – Таката.

„Тези, които ме познават от онова време, знаят, че твърде рано – средата на март, влизах във водата. Най-напред в Ямите – големи изкопи с размери 110 на 70 метра и дълбочина 1,2 метра, откъдето е изкопавана земна маса за направа на защитната дига, предпазваща от наводнение плодородното свищовско блато“, продължава разказа си той.

 

В активните си години на състезател по плуване продължава да тренира във водите на Дунав до края на ноември.

Първите стартове прави 1952 г. във Върбаново, днес Царева ливада, където се провежда окръжно първенство на „Локомотив“, по тогавашната структура железопътните и пристанищните работници членуват в тази спортна организация.

На следващата година състезанието е в Трявна. Като ученик в прогимназията Никола Тодоров извоюва първи медал - сребърен в дисциплината 50 метра гръб на Републиканското ученическо първенство, състояло се на „Дианабад“ през 1953 г.

 

„Същата година есента се запознах с Никола Николов – тогава студент във ВФСИ „Д. А. Ценов“, с когото ни свързва много добро приятелство. Създаде се един прекрасен тандем, който сложи началото на моята спортна кариера на национално ниво. По всяко време тренирахме на Ямите или на Гърлото – канал, в който имаше шлепове за разтоварване“, продължава Никола Тодоров.

 

1954 г. Тодоров и Опрев стават републикански шампиони при юношите. „Аз подобрих още веднъж рекорда на 100 м бътерфлай – 1:19,1.

Два пъти подобрявах рекорда за мъже на 200 м бътерфлай. Общо от 1954 година до 1961 година имам 29 поправки на републиканските рекорди за юноши и мъже на 100 м и 200 м бътерфлай и бруст“, обобщава спортистът.

 

През 1957 година Никола Тодоров е приет студент във ВИФ „Георги Димитров“, сега НСА „Васил Левски“.

През 1959-а  става майстор на спорта. Негови треньори през годините са Стойчо Бачев, Любомир Милковски, Димитър Живков и Тодор Рачев – последните двама от ВИФ.

От 1962 г. започва учителската му кариера по физическа култура, продължила четири десетилетия – 10 години в Търговската гимназия и 30 в СУ „Николай Катранов“. Със съпругата си Бланка Тодорова (Бърдарова) водят групи за обучение по плуване към Пионерския дом.

 

Заниманията са във водите на Дунав, защото в града няма басейн. В резултат на съвместната им работа са и първите им състезатели: Ибрахим Сюлейманов, Симеон Боянов, Ахмед Хасанов и др. През 1963 г.

„Като обществен деятел и неплатен треньор правех всичко възможно да предам главно на децата опита и знанията, които имах. Тази цел реализирах най-вече след като заработи покрития басейн на СА „Д. А. Ценов“ в края на 1985 г.

В продължение на три години учениците от ПГО на МОН (проблемни групи по образование), а това значи над 320 деца, преминаха 20-часов курс на обучение. Именно от тях селекционирах деца с добри данни за училищните отбори на СУ „Николай Катранов“.

Седем последователни години извеждах отборите си на финали на републикански ученически първенства, където през 1996 година девойките заемат второ място в страната в Бургас“, разказва Никола Тодоров.

Посочва и имена на някои от състезателите: Десислава Кофетарова – завоюва две титли – 100 м гръб и 50 м бътерфлай; Мариела Томова – 100 м бруст; Даниела Цветанова; Николина Николаева. Деветокласникът Венцислав Йорданов печели първо място на студентски турнир в града ни.

Преплуванията на Дунава

От 1962 г. започват масовите преплувания на Дунав при Свищов, в които участват хиляди плувци. „Пристигаха групи дори и от Южна България. Тези преплувания бяха истински празник за града ни. Всеки преплувал реката получаваше грамота, а впоследствие и значка“, разказва Никола Тодоров.

 

Един от куриозите на тези празници е покоряването на Голямата река от Никола Тодоров, който с вързани ръце зад гърба и вързани крака в глезените пред многохилядната публика преодолява разстоянието от румънския до българския бряг.

 

Ползването на река Дунав в момента за нуждите на плувния спорт на практика е спряло, констатира 82-годшният плувец. Възрастните свищовлии с носталгия си спомнят за състезателното плуване от Боруна до пристанището – с дължина около 1,5 километра през 50-те години, а след това надпреварата от пристанището до Паметниците, организирана в чест на Освобождението на Свищов, споделя още Никола Тодоров.

 

От 1978 г. ежегодно се провеждат републикански състезания за ветерани. Свищовлии най-редовно участват и са призьори на тях. В почти всички протоколи името на Никола Тодоров стои начело в неговата възрастова група в дисциплините 50 м св. стил, 50 м бруст и 50 м бътерфлай с нов републикански рекорди. Обявяван е на две държавни първенства за най-добре представил се участник – 1996 г. Велинград и 2000 в село Баня, Карловско.

Над 100 са само златните медали на Никола Тодоров от състезанията му от началото на спортната му кариера до наши дни, вече като ветеран, обобщава той. Надеждата на Никола Тодоров е отново любимият спорт - плуването да намери място сред подрастващите, които имат за пример предходните поколения, тяхната любов към плувния спорт, практикуван и в студените води на река Дунав и без плувен басейн.

 

Източник: actualnosvishtov.com

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.