Кирил Райков пое кондиционната подготовка на Калоян Левтеров

19.09.2021г. | Автор: Николай Кръстев
Кирил Райков пое кондиционната подготовка на Калоян Левтеров

 

Известният треньор по физическа подготовка Кирил Райков отново работи с Калоян Левтеров. Двамата бяха 6 месеца заедно в залата преди около 2 години, сега отново влязоха във фитнеса. Процесът по повторното ангажиране на Райков е осъществен изцяло от Жорж Станкович, личният треньор на Левтеров.

"Има явна необходимост Калоян да увеличи взривната сила на краката си - сподели Станкович. - Случи ли се това той ще успее да преодолее голяма част от видимото изоставане и проблемите, които има както със старта, така и най-вече с обръщанията и подводните движения след това. Калоян е много силен в линейното плуване, но губи много от салтата. Ако успеем да избегнем поне част от тези недостатъци, представянето му ще стане много по-добро."

"Разработваме едногодишна програма - каза Райков. - Целта е Калата да замине през следващото лятото в по-добра физическа, и плувна, разбира се, кондиция за Съединените щати. Където ще продължи тренировките си и ще учи в престижен университет."

През другата седмица Левтеров ще получи индивидуална консултация от италианския специалист Антонио Робустери, който ще гостува в България. Райков уточни, че Робустери прави изключително подробен скрийнинг на спортиста. А констатациите и препоръките му са много конкретни за всеки един състезател.

"Вярвам, че Калоян Левтеров ще продължи да гони и да постига целите си - каза Райков. - За неговото развитие освен личният му треньор Жорж Станкович аз ще отговарям за кондиционната подготовка, а ще разчитаме и на съветите на доказан и успешен спортен специалист и учен като Антонио Робустери."

"Започва нов олимпийски цикъл и съм амбициран за още повече работа и успехи. Знам, че имам голям потенциал и се надявам да го реализирам все по-успешно - засега в България, а след време и в САЩ", сподели Левтеров. Плувецът на "Славия" през лятото спечели бронзов медал на 200 метра гръб на европейското първенство за юноши в Рим и участва на олимпийските игри в Токио.