Черноморец триумфира при ветераните в Бургас

13.11.2017г. | Автор: -
Черноморец триумфира при ветераните в Бургас

 

Отборът на Черноморец (Бс) спечели комплексното отборно класиране на третия международен турнир по плуване за ветерани „Мастърс Бургас” с 688q5 точки.

 

Втори е тимът на Албатрос (Варна) с 599 точки. Трети е съставът на Ирис (Русе) с 507.5 точки.

 

Състезанието се превърна в истински празник на ветеранското спортно плуване, като в него взеха участие 18 плувни клуба, които мериха сили в два полудни миналия уикенд.

 

Организатор на проявата бе ПК„Черноморец и Община „Бургас”.  

 

Най-силното постижение бе реализирано от 71-годишният Пенчо Великов (Доростол, Силистра) на 50 м св. стил с резултат от 43.45 секунди.

 

Великов е изтъкнат  деятел на плувните спортове от град Силистра, който е известен с изключителната си всеотдайност, трудолюбие и скромност. Той е живата легенда на плуването в крайдунавския град и може би вече трябва да издаде мемоари, към които несъмнено ще има голям интерес.     

 

 

Пенчо Великов 

 

ХРОНИЧНА СЛАБОСТ

 

Турнирът отново открои една хронична слабост на ветеранското плуване – липсата на официален регистър (списък) на българските ветерански рекорди по плуване. Такъв официален няма от десетилетия. Първият е направен от пишещият тези редове през далечната 1993 г., но си остана неофициален.

 

Няма защо да се открива топлата вода, а да се копира опита на другите.

 

Определя се човек, който става записвач на българските ветерански рекорди по плуване (Bulgarian Masters Swimming Recorder). Може да са двама души – един за 25-метров басейн, друг за 50-метров. Така е в много държави.

 

Пред записвача рекордите се доказват по установен публичен регламент. После списъкът на записвача се верифицира от национална спортна организация. Най-добре е към момента това да бъде Българска Мастърс федерация, макар че това не е най-оптималният вариант, а да се създаде Българска федерация по плуване за ветерани.   

 

След това списъкът са публикува официално и става публичен.      

 

ВИЖ РЕЗУЛТАТИ       

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.