ФИНА не знаела за Алварес

23.08.2017г. | Автор: -
ФИНА не знаела за Алварес

ФИНА излезе със специален коментар по т.нар. случай „Фернандо Алварес”.

 

Припомняме, че по време на световното първенство по плуване за ветерани, което завърши наскоро в Будапеща, испанецът Фернандо Алварес остана за минута на стартовото блокче след стартовия сигнал в знак на почит към жертвите на терористичен акт в Барселона (Испания). 

 

Членът на СК „Кадис” Алварес твърдеше, че бил помолил организаторите (ФИНА) да почетат паметта на жертвите на терора с едноминутно мълчание с нарочен и-мейл, но те били отказали.

 

Именно затова в осма серия на 200 м бруст във възрастова група 70-74-годишни каталунецът не скочи във водата, а остана на блокчето.

 

Жестът на Фернандо Алварес предизвика широк отзвук в каталунските и световните медии със снимки и съобщения, като някои от тях използваха фразите „героичен акт“ и „истинският каталунец Алварес скърби за жертвите”.

 

Имаше и коментари, макар и спорадични, че постъпката на Алварес е неприемлива, тъй като е политически акт.  

 

В изявлението на световната плувна централа се чете дословно „...Относно случаят с испанския плувец на световното първенство на ФИНА за ветерани в Будапеща (Унгария), ФИНА изобщо не е била информирана за тази конкретна молба. В случай, че беше получено формално искане ФИНА вероятно веднага би решила да разпореди минута мълчание”.  

 

Случаят Алварес бе използван от дежурните кресльовци, които нападнаха ФИНА и я обвиниха в бездушие.

 

Истината, всъщност, се оказа различна.     

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.