Ирис Русе спечели държавното за ветерани

04.09.2017г. | Автор: -
Ирис Русе спечели държавното за ветерани

 

Неудържимият отбор на „Ирис“ Русе спечели комплексното отборно класиране на Държавното лично-отборно първенство по плуване за ветерани с 1633 точки. На второ място е мощният състав на „Албатрос” Варна с 1472 точки. Трети е колосът „София” с 1094 точки.

 

Иначе в надпреварата, която се състоя на 2 и 3 септември в плувен комплекс „Аква лайф” в Кранево на 50-метров открит басейн,  се пуснаха общо 19 отбора и 307 плувци и плувкини над 25-годишна възраст.

 

Състезанието премина при отлична организация и в традиционния спортсменски и ведър дух.

 

Очакваше се в държавното да участват повече състезатели, но не съвсем удачно избраната дата, когато повечето българи са още по села, паланки и планини, намали броят на участниците.

 

Решаващ фактор за успеха на русенци е приличащата на швейцарски часовник тяхна организация и необикновената им дисциплина в основата на която стои един човек, чието име всички знаят.

 

„Албатрос-ци” също плуваха великолепно. Това което им попречи да стъпят най-високо на почетната стълбичка е, че не успяха да мобилизират докрай неизчерпаемия ресурс на варненското спортно плуване.

 

Ако състезанието се беше привело някъде в Западна България (на запад от чертата Велико Търнов и Пловдив) почти сигурно е, че първи щеше да стане тимът на „София”, но и третото място е грандиозен успех.  

 

Все пак при ветераните състезателният елемент не е на първо място. По-важни са други неща.

 

Забелязва се, че в чисто спортно отношение българското ветеранско спортно плуване започва да буксува и не може да намери най-верният път за своето развитие напред.

 

Назряло е вече време да се организира освен летен и зимен национален шампионат.

 

Вероятно догодина първенството няма да се проведе в Източна България, но затова все още няма яснота.    

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.