Първенството за ветерани по плуване ще се проведе

09.09.2013г. | Автор: -
Първенството за ветерани по плуване ще се проведе
 
Поради многобройни запитвания към ПБПС от цялата страна и изказани опасения, че държавното първенство по плуване за ветерани няма да се проведе поради липса на финансиране нашата медия се свърза с плувни хора от Велинград за да разбере от извора какво е всъщност положението. Бе потвърдено от местните, че първенство ще има и организацията е направена. Надпреварата ще бъде на 14 и 15 септември (събота и неделя) тази година в града кръстен на Вела Пеева на 50-метровия открит минерален басейна (Централен минерален плаж). Ако времето е лошо ще се търси друго разрешение на проблема.  
 
Централният минерален плаж, според статия във в. „Темпо” ставал на 70-години през 2013 г., но не било правено празненство. Историята е много интересна. Елена Баева пише дословно: „И днес, попиташ ли някой велинградчанин, той припомня приказката за плажа и за паважа. Мястото на действието е общината, а главните герои са тогавашният кмет на Лъджене Йосиф Шнитер, общинските съветници и един обикновен селянин. Съветниците спорят за какво да се използва предложения на общината от местната Популярна банка кредит - да се направи паваж на главната улица или да се построи плаж. Мненията са разнопосочни до момента, в който селянинът пита общинарите: дали паважът ще докара плаж или плажът ще оправи паважа. Здравата логика на въпроса накланя везните в полза на построяването на плаж, такава е и волята на кмета Шнитер.”  
 
За съжаление велинградските водняци са като всички други български. На маса те заливат с информация, черпят те се тежки мезета и качествен алкохол, тупат те по рамото, свалят ти звезди от небето, но не си помръдват пръста да напишат и ред. Едно брошурка в 100 броя тираж струва 150 лева, но няма кой да я напише, а и никой не иска. Няма и да има. Плувците не могат да пишат. Следват обаче небивалиците и грешките. Без да съм специалист за плуването във Велинград открих в статията на Елена Баева поне 7-8 грешки.    
 
Велинград неведнъж е бил домакин на първенството по плуване за спортистите с побелели коси. Велинградчани винаги са провеждали шампионата на ниво. Голям проблем е обаче времето и неговите капризи. Случвало се е да бъде много студено, да вали силен дъжд и плувците да се изпоразболеят. По това време във Велинград може да е настъпила есента, дори да падне скреж. Възможно е обаче да грее и ясно слънце и да бъде над 25 градуса.
 
Местните също така казаха, че са започнали усилени „тренировки” за другарската вечеря като вече консумират отбрани мезета и питиета в умерени количества. Очаквало се на купона да присъстват над 350 човека. Преди години в ресторанта се видяха в чудо от наплива на ветераните и взеха назаем десетки столове и маси от съседни капанчета. Традиционно се извиват кръшни хора, джумбишът е неописуем, а веселбата с неокапалите се пренася в дискотеките и трае до първи петли.