Стартира регистрацията за европейското за ветерани

15.01.2018г. | Автор: -
Стартира регистрацията за европейското за ветерани

 

От днес (15 януари) плувците от Стария континент могат да се регистрират он-лайн за предстоящото европейско първенство за ветерани в Крани (Словения).

 

РЕГИСТРАЦИЯ ТУК  

 

Регистрацията е възможна до 2 юли 2018 г.

 

За отделен старт дължимата такса е в размер на 25 евро, като се заплащат и допълнителни 20 евро административна такса еднократно. В такъв случай ако даден ветеран скочи на три индивидуални плувни дисциплини  трябва да плати общо 95 евро. Щафетите се плащат отделно – те са по 45 евро.  

 

Буди недоумение изключително високата такса във водната топка. За отбор със съдия тя е 800 евро, а за отбор без съдия – 1000 евро.  

 

Надпреварата на плувците ще се състои от 2 до 7 септември в Крани.

 

Стартовете на плувците ще бъдат на голям открит басейн и ще започват от 8 часа сутринта.  

 

Тъй като се очаква огромен наплив от плувци с посребрени коси в малката алпийска страна някои европейски плувни медии вече призоваха мастърите да се регистрират колкото се може по-бързо, за да не падне в един момент мандалото и организаторите да кажат, че няма да приемат повече заявки.  

 

Това вече се е случвало.

 

В последните няколко години ветеранското плуване се превърна в истински бизнес и търпи изключително бурно развитие. Градовете-домакини и организаторите реализират баснословни печалби и правят всичко възможно да увеличават приходите си по най-различни начини.

 

Чуват се гласове, че ветеранското спортно плуване започва да изменя на изконните си идеали и се трансформира пред очите ни в нещо друго.   

 

България

 

Ветеранското плуване направо експлодира през последните три-четири години в България.

 

То в момента е най-силната част от българското спортно плуване изобщо. В редиците на българските мастъри има един-двама потенциални световни шампиони и четирима-петима европейски първенци, което за „нормалното“ плуване е нещо като научна фантастика.

 

Ветеранското плуване започва своята история в България през 1978 г. като абсолютно аматьорско начинание и тази година то чества своя 40-годишен юбилей.

 

Постепенно набира скорост и от явление приемано с присмех и подигравки на него започва да се гледа с респект и лек сантимент.

 

Първият пробив е в началото на третото хилядолетие, когато строителният предприемач Явор Блъсков създава СПК „Шипка“ София и налива пари в начинанието. Днес той и неговите усилия са напълно забравени.   

 

В наши дни българското ветеранско плуване се намира в добра кондиция.

 

Основният проблем е, че от организационна гледна точка е нещо като сираче – не е съвсем ясно кой го администрира и управлява в национален мащаб.

 

Има и други проблеми, свързани с дребни тарикатлъци от типа „Бай Ганьо“, но те са решими. Да кажем – проблематична клубна принадлежност, плуване в неистинска възрастова група, неспортсменско поведение.

 

Бъдещето на българското ветеранско спортно плуване все пак е в розово.

 

То тепърва ще просперира.        

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.