Трите проблема на ветеранското ни плуване

03.09.2017г. | Автор: -
Трите проблема на ветеранското ни плуване

 

На национално ниво проблемите на българското ветеранско спортно плуване могат да се групират в няколко основни направления. Иначе на локално и на регионално те са безброй.

 

На първо място това е националното представителство. Става пределно ясно, че трябва да се създаде отделна организация на българските ветерани-плувци, която да обединява около 600-те водняци, които горе-долу системно се занимават с плувен спорт. Другите две – алтернативи – под шапката на БФПС и Българска мастърс федерация не са ефективни. БФПС не се интересува от ветераните и никога не се е интересувала, а Българската мастърс федерация няма необходимия ресурс (административен и финансов).

 

Тук също ще възникнат проблеми, тъй като след създаването на наша си ветеранска плувна федерация, веднага ще се образува неин аналог (плувците са „прочути” с конфликтите си на лична основа), а някъде в безбрежния Интернет ще се появят писания, че ръководителите на новосформираната федерация „ядат малки деца” и са „мошеници”. Това обаче не бива да е пречка пред новата структура. Има наши, които биха оглавили такава федерация, но те ще се съгласят да я ръководят само ако са сами на коня, много не им се пречкат и им се правят салтанати.

 

На второ място е необходимо българското ветеранско спортно плуване да започне да усвоява финансови средства от национални и европейски фондове и програми. Това е труден занаят и изисква специфични умения, но ако се намери правилния подход и точните хора към българските плувци с побелели коси ще потекат значителни финансови средства – дори до един милион лева на година в началото. Последните ще са достатъчни за организиране на зимен и летен национален шампионат, няколко семинари и конференции с международно участие, подпомагане на най-добрите ветерани да участват на европейски и световни първенства, както и организиране на балканско първенство. Това може да стане обаче само ако се създаде отделна федерация на ветераните плувци.

 

На трето място ще се наложи професионализация в сектора. И с просто око се вижда, че българските ветерани плувци се делят на три големи групи.

 

Първата група са пълни аматьори, като те правят по десетина тренировки на година, а някои и изобщо не влизат във водата, „защото е студена”. Тук спада огромното мнозинство.

 

Втората група са полупрофесионалисти. Те са много малко. Тези ветерани хем са така, хем са онака. Плуват десетина пъти в месеца, но при тях липса системност и целенасоченост.

 

Третата група е най-малобройната. Те всъщност са шепа хора, вероятно не повече от 4-5 човека в цяла България. Тренират почти всеки ден, пазят диета, не близват алкохол, следят новостите, принадлежат към европейския и даже световния елит.

 

Би трябвало да се направи така, че да се увеличи размерът на втората и третата група, да кажем, до 40-60 човека. Възможно е. С първата група ще е най-трудно, но това не е необходимо.

 

Докато не се решат тези три общонационални проблеми българското ветеранско плуване ще си остане на същото дередже. Което и най-вероятно ще стане. До следващото национално първенство.

 

И така до безкрай. 

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.