Ветеранското първенство по плуване стартира в събота

04.09.2014г. | Автор: -
Ветеранското първенство по плуване стартира в събота

Първи български плувен сайт получи над 15 съобщения с молба да се даде информация за предстоящото Държавно първенство по плуване за ветерани, което ще се състои на 6-7 септември т.г. във Велинград. Медията на българските плувците се обърна към Иван Цанов - вероятно най-добрият познавач на ветеранското плуване у нас, смятан и за гуру на балканското ветеранско плуване, с молба да даде информация на нашите ветерани. Въпреки че Иван Цанов е на почивка той се съгласи да напише кратка статия, която да бъде с малко по-широк обхват.

 
Ще плува ли Краси Захов във Велинград?
 
Стари, силни, мощни
 
Българското ветеранско плуване е най-развитата и най-силната част от славното българско спортно плуване. Това се предопределя от няколко обстоятелства.
 
Първо, българското ветеранско плуване се упражнява от най-голям брой плувци. Вероятно плувците-ветерани в България са около 14 000-17 000 души, докато картотекираните „нормални“ плувци в Българско са не повече от 4 000 човека.
 
Второ, българското ветеранско плуване е постигнало изумителни успехи и то на принципа „ловене на маймуни с трици“. Всеки ветеран си плаща всичко сам. От джапанките в сака, до биричката и картофките със сирене в ресторанта, всичко е за сметката на стария плувец. Път, храна, хотел, такси за правоучастие - всичко се поема от ветераните.
 
Понякога ми е ставало чоглаво в странство, когато видя другите отбори с треньори, маси за масаж, психолози, лекари, палатки, щабове, знамена, десетки придружители - викачи и т.н. и т.н., а нашите с анчузчета, сандвичи и количка в сака и сами, безкрайно сами. Да де, ама точно това е величието на българското ветеранско спортно плуване. То има мощен и несломим дух. Сами, бедни, неподкрепяни от никой и от нищо нашите ветерани правят чудеса. Та какво друго ако не чудо са трите световни титли на Краси Захов спечелени наскоро в Канада. Слава Богу, че беше медията на българските плувци, за да разберат българите и света за неговите успехи. Като цяло успехите на ветераните-плувци са неглижирани.
 
Трето, ветеранското плуване има най-големи шансове за просперитет в бъдеще, по обективни демографски причини. Българите са застаряваща и умираща нация. Ние се топим всеки ден - все по-малко млади, все повече стари хора ще има по българските земи. Това го знаят и бабите на село. Делът на плувците с посребрели коси все повече ще се увеличава.
 
Рекордьорите и рекордьорките
 
През 1994 г. пишещият тези редове публикува за първи път Списък на рекордите (непълен) по плуване за ветерани на Република България. Тогава всички ми се подиграваха. От десетина години насам обаче има коренна промяна, особено в последните лета. Никой не ми се подиграва вече, даже ме тупат по рамото: „О, господин Цанов, вие сте голяма работа!“ Не съм забравил обаче подигравките. Помня ги.
 
В момента БФПС не поддържа официален регистър на рекордите за ветерани на Република България. Крайно време е да започне да го прави. Ще ѝ помогнем даже без да искаме пари.
 
Първопроходчицата   
 
д-р Зинаида Кононова
 
Чак през 1998 г. откриваме за първи път и българско име в международен състезателен протокол. Става дума за Зинаида Кононова, която взема участие на Седмото световно първенство по плуване за ветерани, което се провежда от 19 до 30 юни в Казабланка (Мароко). Д-р Кононова плува 50 м гръб, като става десета от 36 участнички. Зина вероятно ще стартира и сега във Велинград. Потърсете тази гигантка на българското спортно плуване, снимайте се с нея. Тя е истинско българско плувно величие. Много, много голяма.
 
Забелязал съм, че колкото по-голям и велик е даден български плувец - толкова е по-скромен и тих е и обратното. Станал някой 46-ти някъде и не можеш да му затвориш устата. Особено неприятно впечатление правят нахаканите младоци.   

 

ВИЖ Програма