Ветеранското спортно плуване: въпроси и отговори

05.08.2014г. | Автор: -
Ветеранското спортно плуване: въпроси и отговори
Ще направи ли Краси Захов трипъл в Монреал?
 
Ажиотаж
Днес в Групата във ФБ „Плуване и водна топка“ за 15-ина минути дузина хора поискаха от мен информация относно ветеранското спортно плуване. За изкушен като мен човек в демоскопските изследвания тенденцията е ясна – интересът към ветеранското спортно плуване наистина е огромен. Дори ще кажа нещо, което вероятно голяма част от читателите на медията на българските плувци няма да приемат за вярно. Най-голям ежедневен интерес (като абсолютни цифри) в България има не към детското, нито към юношеското плуване, а към плуването за ветерани. Експертно оценявам, че около 5 000 човека имат значителен катадневен интерес към ветеранското плуване, а периферен интерес около 25 000 човека – или общо около 30 000 човека. Но да вървим по реда си и да отговорим на въпросите.
 
Как се определя възрастовата група при ветераните?
Има един основен принцип - гледа се годината на раждане (наборът), а не датата на раждане. Тоест дали си роден на 1 януари или на 31 декември 1964 година няма никакво значение - ти попадаш във възрастова група 50-54-годишни. Възрастовите групи са през пет години като първата е 25-29-годишни, 30-34-годишни, 35-39-годишни и т.н.
 
Стари и легендарни - кои са те?  
Най-старият плувец ветеран беше Том Лейн от САЩ, който почина на 105 години - истински герой. Не съм имал честта да говоря на живо с него, но имах привилегията 15 минути да разменям мисли с легендарната 96-годишна Маргарете Готшалк (Германия). Тази жена направо ме уби. Знаеше (говорихме на немски в Испания) къде е България: „След Румъния, на Черно море“. Аз, естествено, я поканих да ни гостува в България, но тя ми отвърна с тиха примиреност: „Хер Цанов, няма да мога да стигна до вас!“. Наистина велика!
 
Защо при ветераните има възрастова група 25-29-годишни?
В момента сериозно се дискутира възможността първата група да е дори 20-24-годишни. На доста ветерански състезания си има група Premasters. Смята се от някои, че е дискриминационно да няма тази група. Казаха ми, че даже били заведени съдебни дела за дискриминация, защо няма група 20-24-годишни. Съвсем нормално е да си има група 25-29-годишни. Всъщност не техните постижения най-много впечатляват. Тези млади ветерани са си бичмета отвсякъде. Най-силни са постиженията на 50-55-годишните. Не искам да ви плаща, но вижте резултатите - някои от тях могат да вземат медали на нашите държавни първенства.
 
Има ли български ветерански рекорди по плуване?
Да. През 1992 г. аз направих първия списък на рекордите. Естествено, тогава ми се подиграваха, типично по нашенски. Да де, ама нещата коренно се промениха. В момента Bulgarian Masters Recorder е Антон Михайлов.  
 
Защо при ветераните се плува за клуб, а не за държава?
Питали са ме стотици хора. Аз пък съм питал най-отговорните членове на ФИНА и ЛЕН по този въпрос, които по стечение на обстоятелствата познавам (част от тях). С едно изречение - смята се, че така се бил избягвал национализма. Иначе на големи първенства плувците се групират по национален признак, а не по клубове. Най-добри са холандци, германци, британци, италианци, американци.
 
При холандците е като на война. Имат винаги палатка, която е щаб, с оранжево знаме и плакати с бодряшки лозунги. Маса, столове, кушетки за масаж, протоколи, хора на които очите им непрекъснато шарят, треньори с хронометри. Имат строга организация, която съм изучавал като мениджмънт. Не е идеална, но е много добра. Имат и викачи. Даже съм говорил с тях. Какви са пък тия викачи ще попитате. Викачи - в буквалния смисъл на думата. Хора, които следят хода на състезанието, привикват по-старите на старт (някои забравят какво и кога ще плуват) и ги водят за ръка, ако се налага. Освен това реват като бесни. Викам му аз на един двуметров такъв с оранжева фланелка: „Защо викаш толкова силно, бе човек, това да не е олимпиада?“, а той ми отвърна: „Българино (така ме нарече-Bulgarian man), на мен за това ми плащат!“.    
 
Ще вземе ли Краси Захов три златни медали сега на световното в Монреал?
Трудно е да се каже, но е твърде възможно. Аз лично смятам, че ще успее.