Дресъл не успя да слезе под 20 сек. (видео)

11.12.2020г. | Автор: -
Дресъл не успя да слезе под 20 сек. (видео)


Каелъб Дресъл – най-бързият човек във водата, не успя да стане първият слязъл под 20 секунди на 50 м св. стил, екипиран във високотехнологичен бански костюм.

 

Не успя и да подобри собствения си пресен световен рекорд на голям басейн от миналия месец.

 

Скачайки със Speedo LZR Racer, който е забранен в САЩ от 1 октомври 2009 г., американската суперзвезда направи два опита в щата Калифорния, с които бе отбелязана 20-ата годишнина от създаването на серията „Фастскин“ на лидера в производството на плувна екипировка Speedo.

 

При първия опит Дресъл закова 20,41 сек. Световният му рекорд на финала на Международната лига в Будапеща миналия месец е 20,16 сек.


При втория опит 13-кратният планетарен първенец плува за 20,42, което може да е леко разочароващо за феновете на плуването, очаквали да слезе под 20 секунди.

 

 „Костюмът не прави плувеца. Плувецът прави костюма “, коментира след шоуто Дресъл. - Трябваше да променя някои тънки моменти като позицията на тялото ми. Чувствах се наистина, наистина добре. Подходих напълно сериозно и подготвен. Не бих променил нищо в подготовката.“

 

https://www.youtube.com/watch?v=IM3_C8ozgg4

 

Макар времето му да не е официално, то е второто най-бързо в историята с високотехнологичен костюм. Южноафриканецът Роланд Шуман плува 50 м св. стил за 20,30 сек. през 2009 г.

 

Бе световен рекорд в продължение на 5 години, докато през 2014-а не го подобри французинът Флоран Манаду, с когото сега Каелъб води епични битки в Международната лига.

 

Дресъл увери, че отново би опитал това предизвикателство. За него важното е не колко бърз може да стане плувецът, а какви уроци ще научи от спорта.

 

Говорейки за събитието, Роб Хикинг - директор на Speedo заяви:

 

„Когато ни хрумна идеята за това предизвикателство, знаехме, че ще бъде наистина трудно да се слезе под 20 секунди. Просто си има причина никой да не е счупил тази бариера. Искахме обаче да видим колко бърз може да стане човекът във водата. В ДНК-то на нашата марка е да поеме рискове и да изпробва лимитите в спорта.“

 

„Имахме невероятен партньор за събитието в лицето на Калъб. Благодарим му, че се представи страхотно, забавлява се и пробва невъзможното. Бариерата на 20-те секунди си остава непреодолима, но Каелъб си остава най-бързият плувец, който човечеството е виждало. Нямаме търпение да видим какво може да постигне през 2021 г. и след това“, допълни шефът на Speedo.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Tj_F8iXzja0


„Бързата кожа“ на Speedo „прегръща“ тялото до 70 пъти по-плътно от другите костюми, отбелязват от бранда.

 

Само за две години – 2008 и 2009, с тях бяха поставени десетки рекорди, давайки и предимство на силови състезатели, които получиха повече мощ и висока позиция на тялото.  На олимпийските игри в Пекин 2008  94% от златните медалисти бяха със Speedo Fastskin LZR Racer.

 

ФИНА забрани „бодитата“ от 1 януари 2010 г. Мъжките бански костюми се носят под корема и над коляното, а дамските не се простират над раменете или извън коляното.

Дресъл е на 13 години, когато забраната влиза в сила и досега не бе обличал такъв костюм.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.