Плясъкът на парите

 

На олимпийските игри първи свършват билетите за плуването. На световните първенства сумарните гледания на битките в басейна се движат около 5 милиарда. Въпреки това, с много малки изключения, дори асовете не успяват да осребрят славата си. Плувните милионери са десетина. И то в цялата история. Списъкът очаквано води Майкъл Фелпс с над 60 милиона долара, най-вече от реклама. Единственият представител на плуването, успял да стане милионер от спечелени пари от наградни фондове е унгарката Катинка Хошу – един от героите на шампионата на планетата в Унгария. 


Когато не поставя световни рекорди, основният доход на „Желязната лейди“ идва от победите й в стартовете от турнирите за Световната купа. За последните 5 сезона е смазващ доминатор в генералното класиране. Сумарно заработва по около 500 хиляди долара на кампания. Парите идват от победите в отделните дисциплини, междинния джакпот след всеки трети кръг и премията като краен победител. Естествено и от световни рекорди  – през 2014 г. прибра 60 хиляди долара само от четирите си поправки.

 

Чудно ли е тогава, че Хошу скочи яростно срещу решението на ръководството на ФИНА индивидуалните стартове на плувец за състезание то Световната купа да бъдат редуцирани до четири? Така надпреварите нямало да бъдат доминирани от едни и същи личности, а тръпката за битката между различни съперници по-интригуваща .
Та Катинка Хошу се хвърля на по 17 старта в рамките само на два дни. Само по себе си и това е уникално и за рекорд. Показва изумителните и плувни, физиологически и психически качества, но и тези на далновиден и предприемчив състезател, който напълно съзнава възможностите за трупане на богатство в спорт, който някои хора консервативно упорстват за аматьорския му характер. Плувците все пак започнаха да бягат по-уверено от имиджа си на аматьори, заложен още в абревиатурата на централата. (ФИНА ще рече Международната федерация по плувни спортове за аматьори).

А Хошу е една от ключовите фигури и причина да се затвърди тенденцията малко по малко водата в басейна да „позеленява“. Сиреч, парите започнаха да навестяват басейните. Световната купа по плуване все още няма финансовия престиж на леката атлетика и най-вече на наградите в Диамантената лига, и едва ли някога ще го достигне. Достатъчно е да бъде споменат факта, че солидните премии в Царицата спортовете са довели до утвърдената схема на разпределение на паритепо йерархията на антуража на състезателя  – 33 процента за треньора, 15 за мениджъра, 5 евентуално за екипа, отговарящ по възстановяването (лекар, масажист, физиотерапевт, психолог), след данъците, останалото е за призьора. В плуването подобно разпределение не може да се случи. Със сигурност има начини това да не трае вечно.

Стотици са плувните турнири с наградни фондове „Спринт“ ще акцентира само върху тези, обединени в трите най-престижни вериги, основани на принципа за генерално класиране и универсални правила. Това са Световната купа на 25-метров басейн, Американската Гран при и Mare Nostrum, обхващащ три средиземноморски града.

За СК наградният фонд, раздаван от ФИНА само на призьорите, е $2 млн. От над 30 години веригата се провежда  в края на август до ноември. Първоначално в 9 символни за плуването града (един от тях рекордьорът по домакинства Берлин 14). Замисълът да обхване всички континенти, а в сегашния формат 36-те състезания се провеждат в три зони – Европа – Близък Изток- Африка/ Азия.  

 

 

Майкъл Фелпс има над $60 млн. в банката и логично е най-богатият плувец. Парите му са обаче от реклама

 

За шампиона в дисциплината наградата е $1500. За подгласника $1000, за третия $500. Това означава, че на състезание общият награден фонд е $102 000. Световният рекорд се премира между 10 и 15 хиляди долара, според годината.

 

В Световната купа рядко участват американци, освен ако няма кръг в САЩ. Причините са две. Повечето елитни състезатели са във възрастта между колежа и университета, а тамошната система ги подчинява на вътрешните състезания, предимно с отборен характер. За целта им се отпускат и стипендии от по 3000 долара на месец за състезателите в топ 16.
Другата е, че янките си имат собствена верига. При това брандирана. В серията 2016 Arena Pro Swim  са включени шест град, практически щата – Минесота, Остин, Орландо, Шарлот, Санта Клара и Индианаполис. Общият награден фонд е $350 000. За първо място на дисциплина премията е $1000, за второ $600, за трето $200. Победителите в генералното класиране при мъжете и жените прибират $10 000. Преди две лета еквивалентът на Майкъл Фелпс в дамското плуване – Кейти Ледецки заработи само за 4 кръга 11 хиляди долара и общо 21хиляди с парите от джакпота.

Веригата Mare Nostrum е създадена през 1988 г., включва общо три средиземноморски града – Барселона, Монако и Кане, в които в рамките на 10 дни през юни се провеждат изключително силни турнири.  До 2005 г. част от серията бе и Рим. Сред най-известните имена, участвали в Mare Nostrum са: Марк Шпиц, когато в началото на 90-те беше решил да плува отново на олимпийски игри, Александър Попов, Джанет Еванс, Йън Торп, Питер ван ден Хогенбанд, Инге де Бруин.

За първо място наградата е 30 евро, за рекорд на състезанието 600, а за рекорд на веригата 600. Победителите в крайното класиране от трите турнира прибират 7000 евро. Допреди 20 години в някои от турнирите се раздаваха и автомобили за световен рекорд. Турнирът в Барселона се води за най-силния на планетата, тъй като в него за проверка преди голямото състезание за сезона идва целия елит.

Големите звезди също трябва да стартират извън големите шампионати, за да управляват спортната си форма, колкото и скромни да са наградните фондове на плувните турнири. Асовете обаче могат да изберат къде да стане това. И най-често крайното решение зависи от предложените внушителни хонорари от пет или шест цифрени суми, които организаторите им плащат под масата. Без да се обявяват. И това е обяснението голяма звезда да пропусне престижен турнир, в който са се събрали асовете за последна проверка преди световно първенство, предпочитайки  надпревара в град без плувни традиции или с рехав интерес към този спорт.

 

В Дубай или Катар някой шейх винаги може да си организира състезание с фантастичен награден фонд. Нищо, че в пустинята няма плувци.

 

 

У нас расте броят на премираните

Почти всеки четвърти роден плувен клуб, който взема медали и точки от Спортния тотализатор организира турнири. При това тенденцията е възходяща. Възобновява се традиционни турнири, покачва се броят на участниците и интересът на чуждите състезатели. В по-голямата си част надпреварите са за деца и подрастващи, където освен медали и купи за най-добри постижения се дават и предметни награди.

 

Организаторите, които правят турнирите, за да си докарат допълнителни приходи за нормалното функциониране на клуба,  вече подсигуряват и пари за състезателите с най-добри постижения. Понякога до шесто място. Клубове като „Бриз“ (Бургас), „Вихрен“ (Сандански) и „Спринт“ (Пловдив) „подсигуряват суми между 300 и 200 лв. за победителите. Съответно за призовата тройка, понякога и шестица. Донякъде моделът е заимстван от съседните нам държави, при честите гостувания през предните годините, когато вътрешният календар почти се изчерпваше с държавните шампионат в отделните възрасти.

Сега турнирите са близо 20. Най-предпочитани са Сърбия и БЮР Македония, където най-добрият мъж и жена по точковата система на ФИНА е премиран между 100 и 200 евро. В Босна и Херцеговина има дават, но са далечко на българските плувци, които обикновено пътуват с коли за турнирите.

 

Василен Димитров, списание „Спринт“

 


 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар