Профилактиката на басейн „Алекси Алексиев“ във Варна вероятно ще продължи повече от обичайното

басейн Алекси Алексиев

Басейн „Алекси Алексиев“ – част от плувен комплекс „Приморски“ във Варна, вероятно няма да започне работа по график. Това е така, защото след обявената профилактика от 1 до 13 октомври 2022 г. басейнът трябва да отвори на 14 ноември – петък. Но това няма как да се случи, защото пълненето на басейна все още не е започнало.

Тревожно звучи поставена кратка служебна бележка със следния текст: „Уведомяваме ви, че по технически причини пускането в експлоатация на басейн „Алекси Алексиев“ се отлага до отстраняване на проблема, за което ще бъдете уведомени допълнително“.

басейн Варна

Директорът на Дирекция „Спорт“ в Община Варна Кристиан Димитров обясни любезно и лаконично специално за Bgswim.com: „Просто се извършва нормалната годишна профилактика и след като тя приключи басейнът ще започне работа.“

Директорът на ПК „Приморски“ Марин Маринов и зам.-кметът Коста Базитов, който отговаря за спорта в Община Варна, не отговаряха както на мобилните си телефони, така и на служебните.

Технологичният срок басейнът да започне работа, след като стартира пълненето, е около седмица. Така че със сигурност нормалната годишна профилактика вероятно ще продължи по-дълго от обичайното. По-притеснително е обаче, че по-дългото от нормалното оставане на басейна без вода може да доведе до неприятни последици, особено при по-ниски температури. Става дума за евентуални поражения по фолийното покритие на коритото и на други специфични характеристики на съоръжението. Което дори и да не е в експлоатация трябва да бъде запълнено с 80% от капацитета си с вода, за да се избегнат последващи проблеми.

Другите два басейна в комплекса – покритият (25 м) и 50-метровият „Юлиян Русев“ работят нормално.

На „Алекси Алексиев“ тренират петте клуба по водна топка, състезателките по артистично плуване и скачачите във вода. Басейнът е изключително важен не само за варненския, но и за българския спорт. Защото специално във водната топка и артистичното плуване черноморската ни столица е водещ център с доминация в държавните първенства и с много представители в националните отбори във всички възрасти. По най-общи сметки около 1000 спортисти – картотекирани и в обучение, тренират редовно и целогодишно на „Алекси Алексиев“.