Раздяла с Николай Лалов – включен от ФИНА в Топ 10 на най-добрите съдии по водна топка в света за ХХ век

 

Роднините и приятелите, както и ватерполната и спортната общественост, ще изпратят Николай Лалов на 29 май в храма „Покров Богородичен“ в София (зад бившия хотел „Родина“) в 12 часа. Най-добрият и най-успелият български съдия по водна топка си тръгна от света на 77-годишна възраст.

Николай Лалов започва да играе водна топка в школата на „Локомотив“ (Сф). Прекарва цялата си състезателна кариера в клуба, с юношеските формации на който има спечелени няколко медала от държавните първенства. Участник в младежкия национален отбор Николай Лалов (брат на известния плувец, треньор и дългогодишен спортен деятел Илия Лалов), има и бронз при мъжете. Взима го като участник в отбора на „ЖСК Славия“ (просъществувалото по-малко от 2 години изкуствено обединение между „Славия“ и „Локомотив“) през 1969 г., когато треньор на отбора е Коста Гецов–Гец – една от големите фигури в българското плуване и водна топка, родоначалник на ватерполото при „белите“.

Много млад Никола Лалов става съдия по водна топка и доста бързо кариерата му се развива и в международен мащаб. За да се превърне в най-добрия и най-успелия български съдия по водна топка.

В живота си Никола Лалов посвещава на водната топка над 6 десетилетия, от които близо 45 години последователно е съдия, международен съдия, делагат на Българската федерация по водна топка, както и на ЛЕН и ФИНА. И лектор на много семинари, обучения и изпити на млади съдии у нас и по света.

Ръководи много мачове от държавните първенства и европейските турнири. Съдия е на десетина европейски първенства и на две световни, а също така и на Азиатските игри. Николай Лалов свири и на Олимпийските игри Барселона 1992, а същата година е №3 в ранглистата на ФИНА.

Най-голямото международно признание за Николай Лалов е включването му в символичната десетка на най-добрите съдии по водна топка за ХХ век, изготвена и обявена след мащабно допитване от Международната федерация по плувни спортове (ФИНА). През 2006 г. получава Сребърна значка на ЛЕН за заслуги към водната топка. Избран е между тримата най-добри български съдии по водна топка за миналия век – другите двама са Иван Миладинов и Никола Ексеров.

Като обучител, лектор и изпитващ, Николай Лалов е оформил и дал права на повечето от най-добрите български съдии в момента.

„Имаше невероятно чувство към играта. Успяваше да се ориентира вярно и добре в най-трудните и заплетени ситуации, което много издигаше авторитета му на добър и авторитетен съдия“, спомня си брат му Илия Лалов.

„Като делегат на БФВТ по мачовете винаги намираше начин да каже на съдиите важни, смислени и полезни неща като коментар за тяхното представяне. Николай Лалов беше абсолютен пример за съдийството във водната топка“, коментира доц. Йордан Донев.

Дружелюбен и усмихнат, Николай Лалов не пестеше познанията и опита си в спорта, а ги раздаваше щедро на тези, които се интересуваха от историята и тънкостите в мъжкия спорт. Името му ще остане завинаги в историята на водната топка – българската, европейската и световната!

 

Опелото на Николай Лалов ще е на 29 май 2022 г. (неделя) от 12 часа в ще бъде на 29.05.2022 г.  в храм „Покров Богородичен“ (зад бившия хотел „Родина“), ул. „Г. Данчов Зографина“ №2.

Вашият коментар