Световни игри 2022 на Международната спортна федерация ампутации и инвалидни колички в Сочи, Русия

Сочи

Световните игри на Международната спортна федерация на ампутации и инвалидни колички (IWAS – International Wheelchair and Amputee Sports Federation) през 2022 ще се проведат отново в Сочи, Русия, от 2 до 9 октомври, 2022 г. Игрите, които ще върнат емоциите от впечатляващите резултати и огромен интерес на изданието от 2015 г., ще представят вълнуваща спортна програма, където ще се даде възможност на амбициозните спортисти да се състезават на международна сцена в категориите: стрелба с лък, атлетика, футбол (церебрална парализа), парабадминтон, параволейбол, плуване, тенис на маса. Разбира се, IWAS си запазва правото за изтегляне на определена дисциплина от програмата поради недостатъчно записани участници.

Местни организатори са Руският параолимпийски комитет и Руската спортна федерация за лица с физическо увреждане. Досега заявките за участие са още несигурни, като всеки спорт в програмата подлежи на обсъждане, като единствено изключение е футболът (церебрална парализа). Разбира се, членовете и записаните участници, ще бъдат уведомявани своевременно относно напредъка на заявките.

Приемът на заявления и записвания ще бъде отворен от понеделник 4 юли 2022 г. (подлежи на промяна), а крайния срок ще бъде петък, 19 август 2022, когато записването ще приключи окончателно.

Графикът на игрите все още се очаква, защото зависи от броя на заявленията за участие, както и от окончателните записани, получени за съответната категория спорт. Всички специфични разписания за категориите спорт, тренировки и събития по време на игрите ще бъдат съобщени на отборите при първа възможност, както и промени към дните на състезанието ще бъдат съобщени на екипите и членовете след приключването на вписванията.

За момента се планира домакин на футбола (церебрална парализа), стрелбата с лък и параволейбол да бъде спортен комплекс Yunost. Атлетиката и тенисът на маса се предвижда да бъдат отново в съоръженията на Youg Спортен Комплекс, този път с добавянето на парабадминтон. Плувците, също както миналото издание, ще бъдат приветствани на живописния басейн в сърцето на Красная поляна в природния парк Сочи.

Българските представители на предишните игри бяха десет – девет в леката атлетика и един в тениса на маса. Даниела Тодорова заслужи 3 златни медала: тласкане на гюле при жените в клас F55/57 с личен резултат от 7.03 метра, копие със 17,70 м в клас F56/57, и на диск 15,18 м в клас F54/55/57. Ружди Ружди спечели 2 златни отличия като беше най-добър в същата дисциплина тласкане на гюле при мъжете, също с личен рекорд от 11.80 метра, клас 55, както и с отличен резултат в категорията хвърляне на диск, клас F55 с 36,52 м. Отличен със златен медал бе и Дечко Овчаров също в категория хвърляне на диск, клас F42, с 40,18 м, а световната титла в тениса на маса в клас 9-10 бе извоювана от Денислав Коджабашев. Иванка Колева заслужи сребро на гюле в клас F56 с лично постижение за сезона от 8.19 метра, а Християн Стоянов финишира втори в бягането на 1500 метра за 4:24.20 минути.

Сочи се нарежда в категорията световни локации, където се провеждат значителни глобални спортни събития, защото е град, подходящ както за зимни, така и за летни спортове. Ето защо Сочи е много популярен сред феновете на уиндсърфинг, яхтинг, ветроходство, кайтинг, риболов, и други водни спортове. Освен за игрите на Международната спортна федерация на ампутации и инвалидни колички (IWAS), градът е домакин и на EPT (European Poker Tour), международно покер събитие, организирано от 2011 г насам от онлайн покер залата PokerStars и провеждано през годините в различни градове, включително Барселона и Прага. Красивият Сочи ще бъде домакин и на следващата Междуконтинентална купа по дрифт на ФИА, където най-добрите дрифтери в света ще се съберат на 11-12 юни 2022 г. Ето подробности предишното издание на Междуконтинентална Дрифтинг купа на ФИА.

Вълнуващо ще бъде да бъде проследено събитието на Международната спортна федерация ампутации и инвалидни колички (IWAS). Игрите са предназначени да дадат шанс на амбициозни параолимпийски спортисти и досега са помогнали за изграждането на много от големите имена в света. Сред тях са седемкратният шампион на САЩ на параолимпийска писта Татяна Макфадън и двойният златен медалист на Джони Пийкок (Великобритания). Също както и световният рекордьор на Германия в скока да дължина T44 Маркус Рем и италианската състезателка, което е двоен олимпийски шампион по фехтовка в инвалидна количка Беатрис Вио.