Треньор №1 Весела Димитрова: Отношението към работния процес и трудолюбието са всичко (ВИДЕО)

Весела Димитрова

Отношението към работния процес и трудолюбието са по-важни от таланта за един спортист, категорична е Весела – Димитрова треньор №1 за 2022 г. и наставник на златния ансамбъл по художествена гимнастика.

В епизод 15-и на образователното предаване на НСК Олимп „Ще се срещнем на върха“ говори за ключовите фактори и моменти в изграждането на шампиона. Дава съветите към треньорите на подрастващи и тези на професионални състезатели. Говори за любовта към България и разочарованието от нагласата на хората.

„Направих една грешка в началото с избора си на отбор. Подбрах много красиви, много талантливи момичета, с разкошна визия, но не бях убедена доколкото са мотивирани и имат желание да успеят. Това беше грешка от моя страна. Заложих на таланта, а не на мотивацията.

След това много бързо се осъзнах и промених нещата. Вторият ми избор беше много по-правилен – заложих на момичета, които не са толкова талантливи, но са работливи. Всяка една е лимитирана физически, но това по никакъв начин не си личи, когато играят заедно, тъй като те наистина имат желание. Талантът не е нищо, не е и 1%, а 0.1% от целия процес“, споделя Димитрова.

Треньор №1 на България за 2022 г. дава пълна свобода на въображението. В тренировките и съчетанията момичетата често влизат в роли.

„Много съм емоционална и експресивна. Това се вижда дори на тренировките. Разказвам им истории. Искам да визуализират на какво трябва да приличат. Моите гимнастички трябваше да имат нивото на подготовка, както физически, така и психически на тази шепа хора, които дръзват да летят в космоса.”

Директна е до болка със своите състезателки.

„Аз съм почти жестока. Не заблуждавам някого. Казвам на момента това, което не ми харесва и това, което трябва на секундата да се поправи, признава Димитрова. – Единственият начин да управляваш много хора е да има страхотна дисциплина. Няма място за волности или капризи, когато група от хора трябва да гледат в една посока и трябва да си свършат работата“.