В чест на кого плуват на турнир Замората

 

Най-добрият и мъдър начин да бъде съхранена паметта на значима личност за поколенията и през годините е да бъде създадено мемориално събитие.

Това е причината всяка година през ноември за неподражаемия плувец и треньор Стефан Попов-Замората да си спомнят и говорят не само колегите, приятелите и възпитаниците му.

В началото на предпоследния месец на годината в негова памет ПК Левски вече двадесета и една годинии организира международен турнир за деца и подрастващи.

Всеки участник получава по една фланелка с образа на Замето, но повечето не осъзнават, че това е човекът дал името на състезанието, което за мнозина е първото в състезателния им път.

BGswim.com припомня кой е Стефан Попов-Замората.

Стефан Попов-Замората e роден на 14 март 1930 г. в столицата на България. Първият му треньор е легендарният Христофор (Фори) Панайотов. Активната му състезателна кариера обхваща периода 1946-1958 г.

Той е един от първите майстори на спорта по плуване в България след учредяване на ЕРСК, като е удостоен с това звание през 1953 г. Най-близкия до сърцето му стил е кроулът, а коронната му дисциплина е 1500 м св. стил През 1951 г. на басейн “Диана бад” в София става трикратен шампион на републиката на 200, 400 и 1500 м св. стил. Печели и плувни маратони на Черно море.

През състезателния си период е последователно с емблемите на ФД Раковски – ФК и ОФД Спартак. ”. За 12 години  печелилобщо шест пъти титлите на 200, 400 и 1500 м, беше и рекордьор на 400 м.

 

След като завършва висшето си образование (ВИФ “Г. Димитров”) от 1960 г. понася треньорския си кръст. Отначало е във ФД Червено знаме, после се връща в ОФД Спартак (1965 г.), за да го видим впоследствие до края на забележителната му треньорска кариера в Левски-Спартак.

Подготвя огромен брой плувци и невероятно число шампиони и рекордьори на България. Да припомним по-изявените:

Майсторът на спорта Людмил Стоев (Есперансата) – многократен републикански и балкански шампион и рекордьор на 100 и 200 м св. стил, участник в две световни първенства, класирал се осми с щафетата 4х100 м св. стил на шампионата в Кали (Колумбия) през 1975 г.

Масторът на спорта Бранимир Попов – неговият по-малък син (ключовият човек да се състои турнирът „Замората“) е пет пъти републикански шампион и рекордьор в дисциплините на гръбния кроул и три пъти балкански шампион, спечелил сребърен медал в турнира за Купата на Европа в Амстердам през 1979 г., участник и в олимпийските игри в Москва.

Димитър Петров-Мутата – многократен държавен и балкански шампион на 1500 м св. стил. Един от великаните на българското маратонско плуване. Мутата първи триумфира със Световната купа в открити води, когато не беше под шапката на ФИНА – през 1996 г.

Драгомир Марков – шампион на гръб и бътерфлай, участник на олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Изявен ветеран на международния фронт.

И още: Ас. Мирков, Ем. Дечев, А. Георгиев, Ив. Цанов и др. – една дълга редица от майстори и кандидат-майстори на спорта, изпипани от ръцете му.

В продължение на 30 години – от 1962 г. не е имало състав на националния отбор без негови възпитаници.

Стефан Попов (Замората) е от интуитивните треньори. Надарен е с изключителен нюх за идентифициране на плувните таланти, притежава и феноменална способност да мотивира и “нахъсва” своите плувци.

Угасва в съня си на 4 април 2004 г. в София и след смъртта се превръща в мит и легенда на българското плуване.

 

Песен за Замората-плувеца и Панчо-футболиста  


На края на София, там до гората,

Живеем в арабийски квартал,
И всички танцуваме, лудуваме, пеем,

Кат(о) всеки прогресивен канибал.

 

От спортните таланти имаме доста
Национали дори,

Замората-плувеца и Панчо-футболиста –

Това са прославени звезди!   

 

Припев:

Да живее спорта славен, да живее младостта!

Да живеят арабиите от сектор “Яворов”!

 

Забележка. Това е песен, която е създадена някъде в началото на 50-те години на ХХ век и се пее и досега. Не може да се установи с абсолютна точност авторът на текста, както и авторът на мелодията. Вероятно този на текста е някоя си Ирен (чехкиня), а мелодията е заимствана от популярни шлагери от онова време.
Според именития треньор Васил Златарев, който предостави текста, песента е била изключително популярна за времето си.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар