Два открити басейна в Централна баня

23.09.2020г. | Автор: -
Два открити басейна в Централна баня

 

Два открити басейна - един на покрива и един във вътрешния двор, може да има в северното крило на Централна минерална баня в София.

Това предвижда концепцията за развитието на северното и източното крило на банята, спечелила най-много точки на първия етап от конкурса, обявен от Столичната община.

Жури избра три концепции да продължат на втория етап от конкурса и да подготвят детайлни разработки на идеите си как неремонтираното крило на банята да се обнови и да започне да функционира.

В останалата част на сградата от няколко години се помещава музеят на София.

Детайлните разработки трябва да са готови до 3 ноември Журито оцени на първия етап с най-много точки предложението на екип “Софийски терми”.

 

Той предлага северното и източното крило на сградата да се превърнат в център за термални води и градска култура. Пространството между банята и ЦУМ пък ще се превърне в хибриден площад с паркоместа през деня и зона за арт прояви вечер и през уикендите. Предлага се кафене и бар на партерния етаж.

 

На покривното ниво на банята се планира да има топъл басейн, отворен целогодишно. Другият нов басейн, който се предвижда, ще е във вътрешния двор. Воден павилион, водоналивна станция за автомобили, позволяваща на шофьорите да напълнят вода бързо, водни инсталации допълват оживяването на района.

 

Предвижда се нивата 0 и 1 зад централния вход на термите да обслужват посетители на басейните, а ниво 2 ще бъде достъпно откъм музейната част. Там ще има пространства за тематични изложби, посветени на водните ресурси и свързаното с тях културно наследство.

 

Обединение “Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” ООД, което засега е на второ място, предлага тази част от банята да функционира като термален център. Те правят връзка между площада пред банята и градинката пред общинското направление “Архитектура и градоустройство” с пасаж.

Около банята се предвижда да има нова мрежа от чешми с минерална вода. Оформя се и нов пешеходен маршрут “Кардо Ново” като реплика на главния римски път в антична Сердика Той започва от пл. “Бански” през вътрешния двор на ЦУМ, ларгото, двора на хотел “Балкан” с ротондата “Св. Георги”, пешеходната ул. “Съборна”, градинката на хотел “Рила” и връзка с ул. “Граф Игнатиев”.

 

В диаметър 300 м от банята се предвиждат нови чешми с минерална вода. На трето място е гражданско сдружение “Историческа баня”.

 

Тази концепция предвижда нов площад на мястото на паркинга на НАГ. В северното и източното крило на банята се планира да действа като “историческа баня” - синтез между жив музей и спа център.

 

На финала на конкурса общината ще придобие разработените концепции и ще има право да избере една от тях за реализация, да комбинира елементи от отделните разработки, да покани един или няколко експерти от екипите за реализация. “Минералната вода, захранваща банята, достига от най-стария естествен извор, около чиито топли води преди повече от 2000 г. е основано селището на тракийското племе серди.

Стратегическото местоположение на селището и лековитите топли води са причина през 29-а година пр. Хр. тракийското селище да бъде завладяно от римските легиони, превръщайки го в проспериращ град - Улпия Сердика.

Сердикийските бани са били прочути из цялата Римска империя. За съжаление, зад прекрасните фасади на историческите сгради често се крият не най-подходящите вътрешни разпределения, а нерядко и компрометирани носещи конструкции и сградни инсталации. Пред собствениците винаги стои въпросът за избор между адаптиране и пълно функционално обновяване. Най-често срещаният вариант при адаптиране на сгради - паметници на културата, е запазване на фасадата с разработване на изцяло нова вътрешна структура. Но по-трудната задача е с реконструкцията да се запазят и историческите и функционалните характеристики.

Това търсим в концепцията за развитие - запазване на знаковата сграда на Централна минерална баня”, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Проучвания са показали, че постоянният дебит на извора е 13,4 л в секунда, а водата е с температура 45 градуса След финала на конкурса концепциите ще послужат за изработване на архитектурен проект за реконструкция на двете крила на банята и прилежащите пространства.

 

“Екипите не разработват проекти, а предложения за функциониране. Основното в тях е как идеята за определена функция в сградата се съчетава с качествата на пространството и градската среда, как бива организирана и поддържана и не на последно място - как работи финансово. Резултатът от работата на трите екипа ще бъде представен през ноември чрез публично събитие. Тогава ще бъдат показани визуализации, финансови планове, функционални схеми и т.н. Очаквам да имаме три предложения за план за действие, на базата на които кметът и СОС да изберат следващите стъпки. Това значи, че може да няма един победител“


Реновирането на банята ще приключи през октомври. Подготовяме доклад за концесия, който ще внесем за обсъждане в Столичния общински съвет. Става дума за начина, по който оттук нататък ще се стопанисва банята. Предвиждаме изискване бъдещият концесионер да изгради покрит подземен 25-метров басейн с минерална вода по образец на баните в Будапеща, Виена и Мюнхен.

 

Концесионерът трябва да го изгради за 2 г. Надяваме се скоро да можем да обявим процедурата и това да даде възможност още следващата пролет банята да отвори врати за посетители”, обясни кметът на район “Банкя” Рангел Марков. В реставрацията на сградата, която започна в края на 2018 г., Столичната община инвестира 8 млн. лв. Дългогодишната сага за спасяването на архитектурното бижу приключи, след като пенсионният фонд “Алианц България” плати 9,8 млн. лв. срещу право на строеж на хотел за 35 години в близост до банята.

 

Със средствата от правото на строеж общината реставрира някогашната царска баня. Изящната двуетажна сграда, която е паметник на културата, е открита през 1911 г. Създадена е по поръчка на цар Фердинанд и се простира на над 5000 квадратни метра в градския парк.

Проектът е дело на немския архитект проф. Артур Хохедер.

 

Тогава е била най-големият и модерен балнеоложки център в Източна Европа. Разделена е на две крила - мъжко и женско. Във всяко има двойни и единични дървени съблекални, голям басейн, вани за различни процедури, масажно отделение и по една луксозна самостоятелна вана - баните на царя и царицата. След 1989 г. сградата функционира като център за лечение на сърдечносъдови и неврологични заболявания, до 2001 г., когато е затворена. Общината получава сградата от държавата през 2012 г.

Следват два неуспешни опита за концесия на банята, които се провалят заради липсата на инвеститор.

 

Така се стига до решението за промяна на процедурата и обявяване на конкурс за учредяване на право на строеж. Готов е идейният проект за банята в “Овча купел” Столичната община е внесла за одобрение в Министерството на културата идейния проект за реставрация на минералната баня в “Овча купел”. “Идеята ни е да реставрираме сградата, отново минералната вода да се ползва за балнеология и спа, а на горните етажи да се развиват образователни и научни дейности”, обясни зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

 

Възстановяването на банята ще стане със собствени средства, които общината ще инвестира, и с европейско финансиране, което ще е около 3 млн. лв. Работи се и по проект за възстановяване на банята в “Горна баня”. Там обаче количествата минерална вода не стигат, за да се направят басейните проточни - тоест да се подменя постоянно водата. Затова се мисли те да се пълнят частично с минерална вода. Или да се мисли вместо за басейни за индивидуални вани или такива за 3-4 човека по подобие на най-големия и стар спа курорт в Германия - Бад Пирмонт, където вече няма басейни, а само вани.

----------

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.