Вижте най-големия басейн по време на соца (снимки и видео)

26.06.2019г. | Автор: -
Вижте най-големия басейн по време на соца (снимки и видео)

 

За мнозина първата асоциация с Русия е студът. Всъщност за голяма част от територията на необятната земя през лятото си е доста горещо и не е толкова учудващо, че през миналия век най-големият басейн в света е построен имено там.

Изграден е през 1958 г. в Москва в пълен унисон с гигантските амбиции на СССР. Популярността му става толкова голяма, че бива подгряван целогодишно за нуждите на столичани.
 
Архитектурният дизайн на комплекса е уникален с това, че в центъра му има 50-метрово и 25-метрово съоръжение за тренировки и състезания, а останалата акватория е за плаж, забавления и за практикуването на голяма част от водните спортове.

https://www.youtube.com/watch?v=2n0OmqMq2tc

Температурата на водата в „Московския басейн“, издигнат върху основите на „Двореца на Съветите“, е подгрявана така че и в най-големите виелици и студове да може да се плува.

Проби за химическия състав са били вземани на всеки три часа. По този начин гигантският басейн бил винаги чист.

 

 

Така била давана възможност на хиляди московчанчета да се учат да плуват, младежите да се забавляват, а възрастните да отмарят, за да бъдат по-ползотворни за социалистическия труд.

За съжаление разходите по тока и водата скачат през 1991 г. и това прави басейна нерентабилен за поддържане. Затворен е, за да бъде издигната върху него четири години по-късно катедралата „Спасителя Христос“.

Всъщност това била реконструкция на храма, съборен, за да бъде направен „Дворецът на Съветите“.

 


 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.