Жак Майол – човекът-делфин (видео)

16.08.2019г. | Автор: -
Жак Майол – човекът-делфин (видео)

 

През 1976 година Жак Майол става първият човек, който гмурка на един дъх на 100 метра дълбочина, опровергавайки лекарите, които са категорични, че това ще доведе до белодробен колапс и сигурна смърт. Известен с прякора „човека-делфин“, Жак Майол има най-голяма заслуга гмуркането на един дъх от елитарно занимание, само за няколко десетилетия да стане широко практикувано.

Майол е роден през 1927 г. във френско семейство, живеещо в Шанхай. 

През 1957 г. заминава за Маями, където започва работа в местния аквариум. Там той дресира делфина Клоун и, имитирайки го, се учи да задържа дъха си и да се движи елегантно и с лекота под водата. По-късно Майол споделя, че това е било най-добрата тренировка за бъдещите му рекорди във фридайвинга.През 60-те години, когато Майол вече е добил световна известност с рекордите си в гмуркането на един дъх, на сцената се появява италианският гмуркач Енцо Майорка. В следващите деситилетия съперничеството между тях води до множество подобрения на световния рекорд (по-късно това съревнование е екранизирано от Люк Бесон във филма „Безкрайна синева“, с Жан Рено и Жан-Марк Бар в главните роли).

https://www.youtube.com/watch?v=66QKJ-dsW0o

Майорка чупи „бариерата“ от 50 метра дълбочина, но Жак Майол ще остане в историята като първият човек, достигнал 100 метра на един дъх (1976 г.) Изследванията при подготовката за този рекорд показват, че пулсът му по време на дълбоки гмуркания пада от 60 до около 25-27 удара в минута. Изразената брадикардия е основен елемент от гмуркаческия рефлекс при бозайниците (силно развит при китове, тюлени и делфини и в латентно състояние при хората).


 „Не става въпрос за обема на белите дробове“


За разлика от Енцо Майорка и други топ гмуркачи от това време, Майол в никакъв случай не е надарен с типичната атлетична физика на плувец или шампион по гмуркане. За да компенсира, той включва в подготовката си медитация и техники от йога.За първи път на преден план излиза менталният аспект на гмуркането, релаксацията и концентрацията. Това е коренно различен и революционен за времето си подход, който съчетан с елегантна и ефективна техника на плуване, води до същите или по-добри резултати спрямо приетия „силов“ начин на трениране и характерната хипервентилация.


 „Отворих една врата, съвсем малко, но достатъчно, за да могат други да ме последват и надминат“


Майол издава книгата “Homo Delphinus” (“Делфинът в човека“), в която описва възгледите си за човешкия потенциал при гмуркането на един дъх , както и за проблемите на опазването на световния океан и неговото място в живота на човечеството.

https://www.youtube.com/watch?v=BecjU4W3igM

Жак Майол знае, че човешко същество никога няма да заживее в буквален смисъл в океаните, но в книгата си той предвижда, че в рамките на няколко поколения ще има хора, които ще гмуркат на един дъх на 200 метра дълбочина и ще мога да задържат дишането си 10 минути.Налудничаво, нали? (Към настоящата година официалният дълбочинен рекорд е 214 метра, а рекордът за статична апнеа - 11 минути и 35 секунди.).

* Любомир Стефанов е инструктор и международен съдия по свободно гмуркане, рекордьор на България в дълбочинните дисциплини. Основаното от него училище за свободно гмуркане Seanomad има за цел да популяризира и развива фридайвинга както сред любителите, така и сред хората търсещи спортни постижения. 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.