Бранко Петрович задържа дъха си за 11 минути и 54 секунди

21.10.2014г. | Автор: -
Бранко Петрович задържа дъха си за 11 минути и 54 секунди
 
Сръбският фрийдайвър Бранко Петрович постави нов световен рекорд по задържане на дъха в статична апнеа – 11 минути и 54 секунди.
 
Историята на установяването на рекорда е интересна. Официалният опит бил направен от сърбина два пъти на 10 октомври т.г. в рамките на изложението Spearo Extreme Sports в Дубай (ОАЕ). Стотици зяпачи се скупчили да гледат Бранко, който първия път задържал дъха си за 11 минути и 35 секунди. Това е точно толкова, колко беше предишния световен рекорд, поставен от Стефан Мифсуд. Сърбинът помислил, че е стоял под водата точно 12 минути и изплувал на повърхността. Причина за досадната грешка била, че фрийдайвърът активирал таймера си прекалено рано и си помислил, че вече е престоял планираните 12 минути под водата.    
 
След известно време спортистът отново се потопил във водата, но успял да си задържи дъха за още по-кратко време – „само“ 10 минути и 50 секунди. Този път причината била друга – водата била ледено студена. Причината била, че при първото потапяне на сърбина водата му се сторила прекалено топла и той помолил организаторите да я разхладят. Те обаче се престарали и набутали в нея цели късове и кофи с лед, в следствие на което Петрович направо замръзнал. Публиката се разочаровала и започнала да се разотива.
 
В този момент представителят на комитета на Гинес Правин Пател обявил, че Бранко Петрович все пак е успял да постави нов световен рекорд, като това станало на 7 октомври в присъствието на наблюдатели на комитета на Гинес, без публика. На 10 октомври Бранко Петрович планирал само да потвърди собственото си постижение.
 
Новият световен рекорд на легендарният сърбин е 11 минути и 54 секунди. Рекордът ще бъде признат от комитета на Гинес.