Как да възпитате шампион

05.10.2018г. | Автор: -
Как да възпитате шампион

 

Ранното специализиране само в една спортна дисциплина в детството не е задължително и дори е по-малко вероятно да направи от детето шампион от висока класа. За това съобщават учени от Университета "Томас Джеферсън" във Филаделфия, САЩ, пише vesti.ru.

"Проведохме най-мащабното изследване в света на спорта и изяснихме докъде води съвременната тенденция да се тренира само едно нещо", казва Патрик Бъкли. По думите му, като правило съвременните ученици се фокусират само върху една дисциплина две-три години по-рано от студентите и професионалните атлети. "Но това по никакъв начин не е увеличило шансовете им да станат елитни спортисти", твърди Бъкли.

Според специалистите, преди началото на XXI век повечето спортуващи са тренирали няколко неща в детството и тийнейджърството си, като са избирали специализацията си като студенти или дори по-късно. Много от известните футболисти и хокеисти между 1960 и 1980 г. едновременно са играли и футбол, и хокей в пика на кариерата си, а лекоатлетите са участвали в различни състезания.

Но ситуацията се променя в края на 1990 г., когато на световната арена излизат няколко уникални спортисти, които се занимават само с един вид спорт от ранно детство и достигат впечатляващи резултати. Това принуждава треньори и спортни експерти да променят програмите за подготовка и да създадат специализирани школи.

Бъкли и неговите колеги проверили дали действително тази ранна специализация помага за по-големи успехи. Те проследили живота на 3000 ученици, студенти и професионални атлети, които се съгласили да участват в експеримента.

Наблюденията потвърдили, че тенденцията за ранно специализиране в един вид спорт действително съществува и едновременно с това доказали, че тя не води към подобрение на резултатите. Освен това, отрицателните страни на този подход били съвсем очевидни - учениците и студентите по-често страдали от травми, отколкото по-възрастното поколение атлети-професионалисти. Изследователите свързват този факт с увеличението на тренировките и тяхното еднообразие при един вид спорт.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.