Най-дълбокият гмуркач

15.07.2018г. | Автор: -
Най-дълбокият гмуркач

 

 Хърбърт Нитш е световен рекордьор в свободното гмуркане и носи титлата „най-дълбокият човек на Земята“, заради гмуркането си на 214 метра със задържане на дишането. Австриецът  може да задържи дъха си над 9 минути и е поставил 33 световни рекорда - безпрецедентно постижение в света на фридайвинга. 32 от тези стандарти са в осемте официално признати от AIDA (Международна асоциация за развитие на свободното гмуркане) дисциплини. 

Нитш е поставил и световния рекорд по Скандалопетра (древна техника на гмуркане, практикувана в Гърция).

 

https://www.youtube.com/watch?v=tCpJST_c2Ko

 

Началото


Един от най-често задаваните въпроси към всеки гмуркач е „как започна?“. Е, при Хърбърт Нитш наистина всичко е случайно: в края на 90-те години при пътуване за водолазно сафари авиокомпанията губи леководолазното му оборудване и той е принуден да гмурка само със задържане на дишането през цялата си ваканция. Така Хърбърт бързо открива природния си талант за свободно гмуркане - след едва 10 дни тренировки и нечуван прогрес, той е на 2 метра от националния рекорд на Австрия.


Пионер във всички аспекти


За разлика от други елитни гмуркачи, Хърбърт Нитш е самоук и е истински пионер. Той сам разработва техники и методология за трениране, които по-късно стават стандарт при дълбочинното свободно гмуркане. Интересите му във физиката, аеродинамиката, хидродинамиката и стремежът му да тренира по възможно най-безопасния и ефективен начин за кратко време водят до забележителни постижения в кариерата му на гмуркач.Освен в тренировъчните методи, австриецът е пионер и в иновациите в екипировката и обезопасяването. Заради професията си на пилот в гражданската авиация, високите стандарти на безопасност и прецизното детайлно планиране не са му чужди.

Хърбърт е убеден, че традиционните шейни за спускане на големи дълбочини изобщо не са безопасни и затова въвежда новости като двоен парашут, система с противотежест на повърхността, електрическа противотежест, лебедка с няколко двигателя, както и други системи за дублиране и безопасност.

https://www.youtube.com/watch?v=ck1SobK2WPU

Гмуркане на 253 м


На 6 юни 2012 г. Хърбърт Нитш се спуска на един дъх с шейна на дълбочина 253 м. Обратно на повърхността усеща симптомите на декомпресионна болест (заради много високата скорост на изплуване азотът не може да се „върне“ от тъканите във въздуха в белите дробове).Въпреки изключително тежкия инцидент с множество мозъчни инсулти и прогнозата да остане в инвалидна количка до живот, взема здравето си в собствените си ръце. 2 години по-късно, противно на всички разбирания и прогнози от авторитетни лекари, се възстановява до голяма степен и тренира и гмурка надълбоко отново. Щом това е възможно, какво ли още можем да очакваме от хора като него.


* Любомир Стефанов е инструктор и международен съдия по свободно гмуркане, рекордьор на България в дълбочинните дисциплини. Основаното от него училище за свободно гмуркане Seanomad има за цел да популяризира и развива фридайвинга както сред любителите, така и сред хората търсещи спортни постижения

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.