Наталия Молчанова – най-великата гмуркачка

05.11.2018г. | Автор: -
Наталия Молчанова – най-великата гмуркачка

 

Да се определи най-успешния свободен гмуркач при мъжете не е лека задача – свободното гмуркане започва като изцяло „мъжко“ занимание и има много имена, останали в историята с постиженията си. Коренно различно стоят нещата при жените – там безспорно най-великата в света е Наталия Молчанова.

Родена е на 8 май 962 година в Уфа (Башкортостан, част от СССР). Първоначално е тренирала плуване, но преустановява заниманията си за 20 години след раждането на сина й Алексей. Наталия Молчанова започва да се занимава със свободно гмуркане на 40-годишна възраст и не след дълго поставя първия си рекорд. 

За по-малко от 15 години става 23 пъти световна шампионка и поставя 41 световни рекорда. (8 от рекордите й са поставени след навършването на 50 години.)

При мъжете призьорите обикновено са тясно специализирани, но при Молчанова постиженията са и в двете направления на състезателното свободно гмуркане:

1. Басейново (за максимално прекарано време на един дъх и за максимална хоризонтална дистанция) и дълбочинно (за максимална дълбочина на един дъх, достигната по различни способи според дисциплината).

На няколко големи състезания резултатите на Молчанова са достатъчни за златен медал и при мъжете.  Молчанова остава в историята и като първата жена, гмурнала на 100 метра дълбочина с моноплавник.

 

Освен състезател, Наталия Молчанова е треньор на руския национален отбор, създател на обучителна и тренировъчна система, автор на научни трудове. Задълбочените й познания по физиология на свободното гмуркане, както и техниките за ментална подготовка, които тя развива и прилага, са смятани за основните фактори за върховите й постижения.

 

Доминацията на Молчанова продължава близо 10 години и ако някоя конкурентка „дръзне“ да подобри световния й рекорд, реакцията е мигновена – обикновено след по-малко от месец върховото постижение отново е на Молчанова. Мнозина се питат докога ще продължи явлението „Молчанова“ и няма ли скоро да има достойна конкуренция. Отговорът: 2 август 2015 година. На тази дата Наталия Молчанова провежда частно обучение край испанския остров Ибиса, след което прави предполагаемо гмуркане на дълбочина около 40 м (далеч под лимита на възможностите й), и никога не изплува.

 

В следващите 3 години се появяват нови силни гмуркачки на световната сцена и към октомври 2018 само един световен рекорд принадлежи на Молчанова (9 минути и 2 секунди статична апнеа, поставен през 2013 г.) Писането на историята на гмуркането от семейство Молчанови обаче не приключва на този злополучен августовски ден през 2015 г.:  синът на

Наталия - Алексей Молчанов – е неколкократен световен шампион и текущ рекордьор в две от дълбочинните дисциплини и устремено върви по пътя на майка си.

* Любомир Стефанов - seanomad-freediving.com, е инструктор и международен съдия по свободно гмуркане, рекордьор на България в дълбочинните дисциплини. Основаното от него училище за свободно гмуркане Seanomad има за цел да популяризира и развива фридайвинга както сред любителите, така и сред хората търсещи спортни постижения.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.