Нов световен рекорд по гмуркане под вода - 332.4 м!

27.09.2014г. | Автор: -
Нов световен рекорд по гмуркане под вода - 332.4 м!
 
На 18 септември т.г. водолазите от цял свят бяха изумени от вестта пристигнала от крайбрежието на Дахаба - египтянинът Ахмед Габр постави нов световен рекорд по гмуркане под вода с резултат от 332.4 метра. Стана ясно, че отначало Габр се е готвил да достигне дори котата от 350 метра, но е успял да достигне „само“ до 332.4 метра.
 
Предишният световен рекорд се държеше от Нино Гомес с 318 метра. След това прочутият дайвър Паскал Бернабе направи гмуркане на 330 метра, но „Книгата на рекордите на Гинес“ не призна рекорда, тъй като според нея гмуркането било направено с голям риск за живота на дайвъра.            
 
Всичко трая 15 часа. Екипът за поддръжка на Габр се състоеше от 14 гмуркачи от клуба H20 Divers Dahab. По време на рекордното гмуркане Габр и екипа му са консумирали единствено вода и банани. Към шлема на египтянина е бил прикрепен фенер, който е осветявал пътя му. До самия край не се е знаело дали фенерът ще издържи чудовищното налягане, но той за късмет не се бил пръснал. Ахмед Габр има също така три дайвинг компютъра. Те били толкова много защото не било сигурно дали някой няма да откаже и Габр бил презастрахован. В кристалните води на Червено море край Дахаб (Египет, Южен Синай) 43-годишният дайвър влезе в историята.
 
Рекордът е бил признат от представители на „Книгата на рекордите на Гинес“, които присъствали на събитието. Информацията е, че Ахмед Габр се чувства добре след нечовешкото натоварване. Египтянинът бил засипан с честитки от дайвъри от цял свят.      
     
Ахмед Габр