Видовете гмуркане

08.08.2019г. | Автор: -
Видовете гмуркане

 

Ако вече си се гмуркал, знаеш за какво става дума, а ако искаш, но все още не си пробвал – опитът си е опит, независимо къде го трупаш, и всяко преживяване си е ценно само по себе си. И у нас вече има достатъчно дайвинг центрове, които могат да ти предложат курсове за обучение и валиден сертификат, без които не можеш да гмуркаш никъде. Сам ще се убедиш, пробваш ли веднъж, тръпката да си под водата, където светът и животът нямат нищо общо с този на повърхността, ще те отведе на неподозирани места, където светът и животът нямат нищо общо с този тук.

 

Кратко въведение в гмуркането и неговите разновидности

 

SCUBA DIVING


Най-разпространената му форма, и най-практикуваната от любители. Scuba идва като акроним за Self Contained Underwater Breathing Apparatus, или aвтономен апарат за дишане под водата.

 

 

Първите подобни машинарии били доста обемни и крайно неефективни, предвид, че подавали непрекъснато въздух в лицето на водолаза. Революцията в това отношение настъпва през 1943 г., когато Жан-Ив Кусто в сътрудничество с Емил Гаян изобретява т.нар. акваланг – уред, който, благодарение на клапани под налягане, подава въздух на водолаза само при вдишване.

 

И до днес това си остава най-популярният начин за набавяне на кислород под водата, като в зависимост от дълбочината и потреблението, доставя до три часа кислород. В общи линии, навсякъде, където им условия за скуба дайвинг, има и водолозани центрове, които предлагат обучение, организирани трипове, екипировка под наем – така че единственото, което се изисква от теб, е желанието да станеш част от подводния свят.

 

DIR DIVING

 

DIR (абревиатура за Doing It Right) е технически подход в гмуркането, който включва познания и умения на едно много по-задълбочено ниво, повишено внимание към заобикалящата среда, както и високооптимизирана и строго определена екипировка.

 

 

Систематизацията бързо печели последователи от всички нива водолази, главно с факта, че прави гмуркането много по-безопасно, удобно и ефективно. Да гмуркаш “както трябва” има и още една характеристика – винаги се извършва в екип. Да можеш да разчиташ на себе си е особено важно в подводния свят, но още по-важно е да знаеш, че дори в случай, че нещо се обърка, до теб има хора, които да ти помогнат и дори спасят. И обратното – бидейки отговорен към себе си, своето отношение и поведение към света, и не на последно място – към останалите хора, с които споделяте този свят, е начин на мислене, което превръща гмуркането в нещо много повече от спорт или начин за приятно прекарано време.

 

FREEDIVING


Свободното гмуркане, както говори и името му, е точно обратното на предните две. Осъществява се без помощни средства, т.е. единственото, на което разчиташ за това колко дълго или на каква дълбочина ще изкараш под водата, е личната ти способност да задържаш дъха си.

 

В тази категория се включват множество подводни занимания – харпунджийство, фотография, дори шнорхелингв известна степен, но най-впечатляващо е гмуркането на апнеа, независимо дали със или без състезателен характер. Апнеата бива статична или динамична, като в единия случай гмуркачът стои неподвижен във водата, а в другия плува, било то на дължина или на дълбочина. Ако става въпрос за състезания, има много различни дисциплини, според зависи дали се използват плавници, тежести и т.н. Колкото до рекордите в това отношение, те са наистина впечатляващи – 213 метра дълбочина без плавници и 250 – с плавници, а при статичната апнеа – 11 мин 35 сек без въздух под вода.

 

Трябва да отбележим, че изпълнението на статична апнеа на дъното на воден басейн не е препоръчително и не се практикува на спортни събития. В края на изпълнението на статична апнеа във вода (било то за тренировка или състезание), човек се намира в състояние на тежка хипоксия, от което могат да настъпят съответните последващи състояния и се стигне до загуба на съзнание и дори смърт. Всяко едно движение и усилие хаби още повече кислород, който вече е достатъчно изразходван от принудителното оставане без въздух, да не говорим за преодоляването на водното налягане за изплуване от дъното на воден басейн, дълбок 10 метра, например.

 

Статична апнеа на дъното на басейн, и то не по-дълбок от 2 метра, си позволяват да правят само напредналите спортисти по свободно гмуркане, при взети предпазни мерки – треньор/наблюдател (т.нар. freedive buddy), който в случай на загуба на съзнание да извади на повърхността състезателя.

 

 

WRECK И CAVE DIVING


Wreck diving, или гмуркане на потънали обекти като кораби и подводници е особено вълнуващо, едно поради възможността да видиш отблизо останките от човешките построения, подвластни на едни съвсем различни сили, второ – защото с времето те се преквалифицират и започват да играят ролята на изкуствени рифове, убежища за множество морски обитатели, и трето, може би най-блазнещотоb от всички, е тясната им обвързаност с мечтата за потънали съкровища, чакащи да бъдат открити.

 

Интересно във всяко едно отношение, но в никакъв случай не бива да забравяме, че освен всичко останало, останките са крайно нестабилни, предвид дългогодишната им изложеност на влиянието на водата, така че в никакъв случай към гмуркането не бива да се подхожда необмислено, без необходимата предварителна опитност и подготовка, и съпровод от водолаз, запознат с конкретния обект и неговите специфики и местоположение.

 

 

Подводните пещери, от своя страна, също предлагат едно уникално изживяване, съчетавайки в едно спелеология и гмуркане. За разлика от гмуркането в открити води, при пещерите има малко по-различни правила, предвид факта, че трябва да се следва определен курс, през пукнатини, галерии и други ограничени пространства.

 

Различна е и пълната тъмнина, характерна за подводните пещери, т.е. няма да се мине без добър фенер или лампа, нито без партньор, на който да разчиташ в случай на повреда в осветлението или параноя от тоталната усамотеност, пространствена ограниченост и мрак. Не бива да забравяме също и че пещерните системи почти винаги са сложни, лабиринтноподобни проходи, навързани един с друг, в които е особено лесно да се изгубиш.

 

И в двата случая на гмуркане на обекти или пещери, няма как да стане по друг начин, освен с предварително преминат курс за обучение, предвид специфичните познания, необходими, за да бъде гмуркането едно истинско приключение, с минимален шанс от евентуално непредвидено развитие на ситуация, от която би зависил животът ти.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.