Военните първи използват плавници за водолазно и свободно гмуркане

18.05.2019г. | Автор: -
Военните първи използват плавници за водолазно и свободно гмуркане

 

Още ранни изобретатели като Леонардо да Винчи и Джовани Борели са се вълнували от концепцията за използване приспособления на ръцете и краката – плавници, които да улеснят придвижването на човек под вода. Плавниците в съвременен вид са изобретение на Луи дьо Корльо - лейтенант от френските военноморски сили.

През 1914 г. той прави първите демонстрации, а през 1924 напуска армията, за да се отдаде напълно на изобретението си, което по-късно патентова.

Едва през 1939 г. започва масовото производство във Франция и в САЩ (под патент).Луи дьо Корльо

В САЩ плавниците са представени на Военноморските сили, които решават да ги закупят за подводните си звена. По-късно тези плавници са използвани в подводните операции, целящи обезвреждане на мини преди Десанта в Нормандия (юни 1944, Втора световна война).

Непосредствено след войната все още гмуркането е екзотично занимание и пазарът за екипировка за любители практически не съществува.

50-те години на ХХ век бележат началото на развитието на любителското гмуркане. Появяват се неопренови костюми и автономни дихателни апарати, достъпни за широката публика.
Постепенно се създават обучителни организации, които структурират курсове за любители и макар и бавно, от основно военно-приложна дейност, гмуркането става и рекреационна.


В днешно време милиони хора ползват плавници за плуване, и за водолазно и свободно (на един дъх) гмуркане, а екипировката е несравнима като качество, комфорт и надеждност.


В следващите редове ще разгледаме двата основни вида плавници:


- моноплавници;


- стандартни стерео плавници, които се изпозлват от водолази и свободни гмуркачи.


Моноплавници


Съвременните моноплавници осовно намират приложение в:

1. Плуването с плавници - finswimming – което възниква като спорт през 70-те години на ХХ в. Дисциплините с моноплавник са:

- на повърхността (50, 100, 200, 400, 800, 1500 м, 4х100 щафета, 4х200 м щафета)

- апнеа (50 м). В тази дисциплина акталният световен рекорд- 13,85 секунди принадлежи на Павел Кабанов (Русия) и Лий Куан-хо (Ю. Корея)


Свободно гмуркане


Интересът към моноплавниците за състезателното свободно гмуркане се появява преди 20 години и от тогава рекордите в дисциплините постоянен баласт с плавници (гмуркане на един дъх за дълбочина с плавници; световен рекорд -130м) и динамична апнеа с плавници (хоризонтално плуване под вода на един дъх в басейн; световен рекорд 300 метра) са поставени именно с моноплавник.

Исторически, първите прототипи на моноплавници датират от 1949 г, но едва 20 години по-късно Борис Протов (тогавашна Казахска съветска социалистическа република) създава моноплавник в „модерния“ му вид: перо, изработено изцяло от фибростъкло със залепени на него гумени пантофи.

Дълго време няма значителни промени в дизайна на моноплавника. Съществена иновация се появява през 1999 г. когато Евгений Андронов изработва така наречения „хипер фин“- моноплавник, при който има ъгъл между перото и пантофа. Това води до по-голяма ефективност, и съответно по-големи дълбочини и дистанции в свободното гмуркане.


Стерео плавници – за водолазно и свободно гмуркане
 


Водолазните плавници
основно са два вида: с цял пантоф или с отворена пета.

Размерът на плавниците с цял пантоф не се регулира; този тип плавници се носят на бос крак или ако се избере по-голям размер – с неопренов чорап, който предпазва краката от студ и прoтъркванe. Водолазите обикновено предпочитат плавници с „отворена пета“, които са с пантоф, който завършва с регулираща се каишка/пружина на петата. Тя позволява плавниците да се носят с боти, което улесняват ходенето от и до водата.

Гмуркането със задържане на дишането изисква икономия на кислород и максимална ефективност.

Затова плавниците за фридайвинг задължително са с цял пантоф и като размер са по-дълги от водолазните плавници (около 80 см дължина на перото). Най-често перото е изработено от пластмаса, но все по-популярни стават и композитните пера (изработени от фибростъкло и/или карбон).

Карбоновите плавници дават допълнителна реактивност и са предимство, особено при дълбочинен подводен риболов и гмуркания за постижения.

Като недостатък обаче е, че са по-крехки и при невнимателна употреба (ходене с тях) се чупят лесно, а цената е няколко пъти по-висока от тази на пластмасовите.

През последните години се тестват нови разработки, които все още са твърде скъпи и „екзотични“. Растящият интерес към водолазното гмуркане и различните приложения на гмуркането на един дъх рано или късно ще доведе до още иновации, които ще променят заниманията и на любители, и на състезатели.

 

 

* Любомир Стефанов е инструктор и международен съдия по свободно гмуркане, рекордьор на България в дълбочинните дисциплини. Основаното от него училище за свободно гмуркане Seanomad има за цел да популяризира и развива фридайвинга както сред любителите, така и сред хората търсещи спортни постижения

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.