Правилата за хигиена на малкия плувец

20.02.2020г. | Автор: -
Правилата за хигиена на малкия плувец

 

Всички басейни са задължени да спазват санитарно-хигиенни правила и рискът от зараза е наистина малък.

Администрацията е длъжна да взема проби и да следи показателите на водата.

Въпреки това не всички басейни и фитнес зали, в които родителите водят децата си, спазват тези изисквания. А, ако дезинфекцията не е стриктна, топлата вода е идеална среда за развитие на микроби.

Кожни болести

Детето може да хване някаква кожна болест особено, ако имунитетът му е нисък или има някакви охлузвания и наранявания на епидермиса.

Гъбички

Те са най-честото заболяване.

Микоза може да се появи както по кожата, така и по ноктите.

Детето може да се зарази и във водата, въпреки, че гъбичките най-често се въдят по пода на съблекалнята, стълбите и в душ кабините.

Бактерии и вируси

При децата бактериалните и вирусни заболявания на кожата не са рядкост - най-чести са пиодермията, молуските и брадавиците.
Те се причиняват от стрептококи и стафилококи – бактерии, които живеят в басейните и от вирусите на молуските, които са силно заразни.

Чревни инфекции

Някои от причинителите им попадат в организма, когато детето случайно глътне вода от басейна.
Съществува потенциален риск то да се зарази с ламблии. Тези чревни паразити причиняват диария, позиви за повръщане, болки в стомаха и обриви по кожата.

Инфекции на горните дихателни пътища

Децата, които ходят на плуване, често боледуват от рецидивиращи инфекции на горните дихателни пътища.

Рискът е по-висок, заради преохлаждането при разсъбличане, от хладната вода и от температурната разлика вътре и вън от басейна.

Много родители грешат и като пускат детето на плуване, скоро след като е преболедувало и не се е възстановило напълно.

Правила

- Обяснете на детето, че не бива да гълта вода от басейна.

- За да се предпази от кожни болести, задължително освен преди да влезе във водата и на излизане от басейна трябва да се изкъпе старателно под душа. Задължително с гел или сапун.

- Джапанките са задължителни. Те не бива да се свалят под душа, в душ кабината и хлапето да стъпва босо по плочките в общите помещения.

- Кърпата е лична, индивидуална и не се услужва на приятели.

А след тренировка задължително се сменя с чиста.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.