Авторитетни съдии от чужбина на турнира на Пирин по артистично плуване (видео)

Христина Дамянова

Авторитетни съдии от няколко държави, както и наблюдател от световната федерация в сините спортове (World Aquatics), присъстваха във второто издание на международния турнир по артистично плуване „Пирин“, организиран от едноименния млад клуб в Благоевград.

Състезанието бе за две възрастови групи – младша и старша възраст. Беше и контролно за тези възрасти за определяне на дует и соло при младша възраст за световно първенство, както и дует и соло в старша възраст за европейско.

Участие взеха националните отбори на Финландия и Чехия, за които беше контролно за континенталния и планетарния шампионат в определените възрасти, също клубни отбори от Украйна и Швейцария.

На линия бяха всички родни тимове.

Пирин артистично плуване

„Турнирът получи добри отзиви за провеждането и организацията и бе сравнен от гости, отбори, съдии и официални лица с други състезания на високо европейско ниво. Всички съдии получиха подаръци с комплименти, дълбоко свързани с българското. Освен това за първи път бяха наградени и всички треньори, които обикновено остават зад кулисите на успехите на своите състезатели“, заяви треньорът в Пирин Христина Дамянова, една от изявените ни състезателки по артистично плуване, участничка на световни и европейски първенства.

На турнира присъства наблюдател от световната федерация по плувни спортове  (World Aquatics) – италианката Франческа Берти. Даде оценка за работата на съдиите.

Протоколчикът от централата Томас Рос обучи български кадри и бе отговорен за резултатите.

Нивото на турнира вдигнаха и международни съдии „А“ категория – Олга Николайчук (Украйна), Паоло Соро (Италия), Наталия Лерман (Израел), Пиа Латинен  (Финландия), Джеръми Фаругия и Хайли Камилиери (Малта) и двама от Чехия.

Главен технически контролер бе Валентина Богачева, а останалите бяха Катерина Резник от Украйна и Гергана Тонева. Главен съдия на турнира бе Яна Димитрова.