Българин с присъдени сърце и бъбрек стана световен шампион по плуване

Георги Пеев - световно по плуване за трансплантирани

България има нов един световен шампион по плуване, след като Георги Пеев взе злато на първенството за хора с трансплантирани органи, което се провежда в Пърт (Австралия). Триумфира на 100 м бруст във възрастова категория 40-49 годишни.

Пеев е единственият българин с два трансплантирани сърце и бъбрек. Ще участва още на 50 м бруст, като е възможно да плува и на 50 м св. стил.

Междувременно Огнян Ганчев стана пети на 50 м гръб във възрастова категория от 60 до 69 г.

„Повече от успешен бе днешният първи ден от участието ни на световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия. Двамата с Огнян Ганчев плувахме финали, което е феноменален успех. Даже не сме си мечтали за това. Аз съм първи на 100 м бруст, група 40 – 49 г. (още не мога да осмисля как стана това нещо), Оги е на 5 място в дисциплината 50 м гръб, група 60 – 69 г.“, написа Пеев във „Фейсбук“, а новината обиколи бързо социалните мрежи и електронните медии.

„Благодарим на семействата ни, на семействата на донорите ни, на лекарите ни, на всички, които ни подкрепят финансово и с екипировка, за да сме тук, както и на стотиците приятели, които не спират да ни пишат! Донорството е живот“, допълни Пеев.

„Дневник“ информира, че Пеев получава тежко бъбречно заболяване след вирусна инфекция през 2011, а по-късно лекарите откриват, че има и вирусна дилатативна кардиомиопатия. През 2013 г. Пеев получава ново сърце в „Св. Екатерина“, след като семейството на загинал мъж се съгласява да дари органите му, а през 2015 екип от лекари в Александровска болница извършват и успешна бъбречна трансплантация, като донор е майка му.

От 2016 Пеев се състезава на първенства по плуване за трансплантирани, като освен световната има и европейски титли.