Британският плувен ас Адам Пийти бил в спирала на саморазрушението

Адам Пийти

Британската звезда в плуването Адам Пийти говори открито за състоянието на депресия и проблеми с алкохола. Олимпийският шампион и световен рекордьор на 100 метра бруст призна, че е влязъл в саморазрушителна спирала, но се надява, че вече излиза от нея и ще преследва нова титла на Игрите в Париж догодина.

28-годишният плувец доминира в бруста от близо десетилетие, но се оттегли от Британското първенство по-рано този месец, изтъквайки психични проблеми.

Пийти е говорил и преди за периоди на депресия и проблеми с алкохола, които признава, че са се влошили миналата година, докато се бореше с разпадането на връзката му с майката на малкия му син.

„Преминах през самотно пътуване. Дяволът ми прошепваше: „Пропускаш живота, не си достатъчно добър, имаш нужда от питие, не можеш да имаш това, което искаш, не можеш да бъдеш щастлив“. Бях в спирала на саморазрушение, за което нямам нищо против да говоря, защото съм човек. Като го кажа, мога да започна да намирам отговорите“, каза Пийти пред „Таймс“.

„Стигнах до момент в кариерата си, в който не се чувствах като себе си, не се чувствах щастлив да плувам, не се чувствах щастлив да се състезавам. Ръката ми посягаше към бутон за самоунищожение, защото ако не получа резултата, който искам, се самоунищожавам.“

Пийти успешно защити титлата си на 100 метра бруст на олимпийските игри в Токио през 2021 г., след като по-рано същата година постави рекорд за най-бързите 20 плувания в историята на дистанцията.

Неговият световен рекорд е почти цяла секунда по-бърз от всеки друг, който някога е плувал тази дисциплина, и всяко поражение за Пийти, като това на Игрите на Британската общност миналата година, се приемаше за огромна изненада.

Пийти увери, че иска да преследва трета поредна титла на 100 метра бруст в Париж следващата година.

„Всеки нормален човек знае, че 18 години да правиш едно и също нещо е голяма лудост. Отдадеността и саможертвата, уикендите и цялото ви време се изразходват в преследване на тази цел за тази единствена възможност за олимпийска слава. Аз все още съм тук. Единствената причина, поради която се отдръпнах от състезанията, е, че не знам защо все още го правя. Не знам защо все още се боря. Търся отговора на този въпрос“, каза още Адам Пийти.

Източник: Sportal.bg