Георги Аврамчев: 15 плувци са с потенциал за олимпийски квоти

Георги Аврамчев

Председателят на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев смята, че 15 състезатели са с потенциал за покриването на олимпийски нормативи.

Доволен е от постиженията през изминалата година и вярва, че може да бъдат постигнати още по-големи успехи.

„Имаме млад отбор от 15-16 състезатели с потенциал да покрият нормативи за олимпийските игри в Париж. Когато работиш със сърце, резултатите идват. В момента 25 състезатели са на лагер в Одрин, където има отлични условия за подготовка – база, храна, възстановяване. Отборът е много сплотен, а от юношите идват още качествени състезатели и това ни прави оптимисти за развитието на българското плуване. Вече се надяваме не само на финали в отделните дисциплини, а защо не и на медали“, заяви Аврамчев.

На конгреса по време на световното първенство на малък басейн в Мелбърн лично се уверил, че вече се говори с уважение за българското плуване.

„Започват да се съобразяват с нас, колкото и нескромно да звучи“, допълни Аврамчев в прес клуб „България“, където щафетата 4 по 200 м св. стил, станала осма на планетата, бе обявена за „Отбор №1“ за декември 2022 г.

Допълни, че има уверението от Спортното министерство за завишен бюджет, предвид представянията, резултатите, както и бъдещото домакинство на квалификации за важни състезания.

„Плуването е социален спорт, но не е атрактивен, не може да събере 60 хиляди зрители, както един футболен мач. Затова се нуждаем от помощта на държавата и на спонсорите. Не се оплакваме, но в съседна Турция, се дават по 2,5 млн. евро годишно държавно финансиране за плуването. Хубавото е, че е възстановена комуникацията с Министерството на младежта и спорта благодарения на г-жа Весела Лечева. Имаме уверението за повече финансови възможности“, каза още Аврамчев.