И мъже на олимпийските игри в артистичното плуване

мъже в артистичното плуване

Артистичното плуване за мъже влезе за първи път в олимпийската програма и ще бъде застъпено на игрите в Париж 2024, след като МОК одобри заявката на световната федерация (World Aquatics, WA).

Дебютът на този доскоро изцяло женски спорт ще бъде в отборното състезание, в което участват по 8 състезатели в тим. Изготвените нови правила ще позволят на максимум двама мъже да са в състава на всеки отбор на игрите, което означава общо максимум 20 синхронни плувци, тъй като отборите в Париж ще бъдат 10.

„Водните спортове са универсални, а мъжете се доказаха като отлични артистични плувци. Очаквам с нетърпение да видя това ново измерение на синхронното плуване да бъде представено на света в Париж. Включването на мъжете в тази дисциплина е голямо постижение на всички, които работихме много години, за да го осъществим“, каза президентът на WA Хюсеин Ал Мусалам.

Артистичното плуване, познато до 2017 г. като синхронно плуване, е в олимпийската програма от игрите в Лос Анджелис 1984 г. насам. До 2015 г. този спорт беше изключително и само женска територия. Именно през 2015-а, на световното първенство в Казан (Рус) за първи път бе допуснато участие на мъже, като част от стремежа на международната федерация към полово равенство.

Още изяви за мъжете в артистичното плуване

Американецът Бил Мей стана първият световен шампион в синхронното плуване – в техническото състезание на смесените дуети, заедно с Кристина Лъм. На волната програма американците останаха втори, победени от руснаците Александър Малцев и Дарина Валитова.

Мей впоследствие стана треньор и бе един от главните пропагандатори за влизането на мъже в този спорт на олимпийски игри.

„Това преди време изглеждаше невъзможна мечта. Но случилото се сега доказва, че трява да имаме големи мечти. Това доказва, че всички ние трябва да имаме големи мечти. Мъжете синхронисти издържаха. Сега, чрез тяхното постоянство и помощта и подкрепата на толкова много други, всички спортисти могат да стоят един до друг еднакво, достигайки до олимпийската слава“, коментира Мей.

А италианецът Джорджо Минисини, световен шампион в смесените дуети през 2017 и 2022 г., каза: „Еволюцията на нашия спорт към приобщаване върви бързо и това решение на МОК и световната федерация ще ни помогне да станем пример за цялото олимпийско движение“.