Кристиян Минковски: Представянето в Мелбърн ме прави спокоен за предолимпийската година

Кристиян Минковски

Генералният мениджър на националния отбор по плуване Кристиян Минковски e доволен от представяне на световното първенство по плуване на 25-метров басейн в Мелбърн (Австралия). Той и част от участниците ни говориха пред Sportal.bg при завръщането си.

„Оценката ми е много висока за всички плувания, в които имахме участие – и индивидуалните, и щафетите. Това ме кара да съм спокоен за предстоящата 2023 г., когато ще започнат нормативи за олимпийските игри в Париж. Мисля, че имаме силен отбор. Уверявам ви, че е един разпознаваем отбор от всички 150 държави, които участваха.

Получихме много поздравления от колеги от всички краища на света, което ни дава самочувствие и ни кара да се чувстваме горди. Виждам перспектива в отбора и ще бъде доста дълга. Мисля, че всеки един от състезателите има мотивация и талант да реализира два олимпийски цикъла”, каза Минковски при завръщането на отбора в София.

Петър Мицин беше най-младият от българския отбор на световното първенство. 17-годишният велинградчанин, чийто личен треньор е Николай Вакареев, записа финал с щафетата на 4 по 200 м св. стил, а в индивидуалното плуване на 200 м св. стил завърши 14-и с нов национален рекорд от 1:43.48 минути. Направи две поправки и общо три в дисциплината в рамките на месец.

„Доволен от съотборниците си и от моите постижения. Участвах в щафетата на щафетата 4 по 200 м св. стил, където плувах на първи пост и бях доволен от резултата си. Направих национален рекорд за мъже, а след два дни търпение участвах и в индивидуалното плуване на 200 м св. стил и също си подобрих личното постижение. Занапред се стремя към по-предни класирания и по-добри резултати, което важи и за моите съотборници, и пожелавам на всички здраве и успехи.

С всяко следващо такова първенство се добива повече и повече опит. Засега съм в самото начало, има неща, които трябва да се изчистят в плуването. Това е хубаво, защото ако няма какво да се чисти, означава, че съм в застой с тренировките. Разбира се, че можем да се представяме и по-силно – вярвам в това и в моите съотборници”, сподели най-младият в родния състав при завръщането на отбора в София.


Дениел Нанков направи две поправки на националния рекорд на 100 метра свободен стил, за да го сведе до 47,30 сек. и участва с щафетите.

„Доволен съм от представянето на българския отбор, удовлетворен съм и мотивиран да си подобря времената. Вече показахме, че сме конкурентоспособни, особено при щафетните дисциплини. Така че другите отбори ще ни гледат по друг начин в бъдеще“, каза варненецът при завръщането си в България.

Олимпийският финалист от Токио 2020 на 100 м бътерфлай Йосиф Миладинов постави национален рекорд на 100 м съчетано (54,06 сек) и беше част от щафетата на 4 по 50 м св. стил (заедно с Дениел Нанков, Калоян Братанов и Антъни Иванов), която завърши на девето място с национален рекорд от 1:26,58 мин.

“Като отбор мисля, че се представихме много добре, бяхме сплотени. Моето лично плуване не беше добре и мисля да направя някаква промяна в моята подготовка, защото така не може да продължава. Направих някакви малки постижения, но за мен това не е достатъчно. Всичко зависи от подготовката и от хората, с които се подготвям.

Нещо задължително трябва да се промени, защото наближават олимпийските квоти и трябва да се покриват. От доста неща се нуждая, както и психически да ми е ок средата, в която се намирам, с хората, с които работя. Също ми трябва и възстановяване, което в Швейцария малко ми липсва. Пренебрегвам го, но ще го мисля тепърва ”, каза пловдивчанинът при завръщането на отбора в София.

Габриела Георгиева беше умерено доволна от представянето си. Направи личните си постижения на 100 и 200 м гръб, а беше част и от смесената микс щафета.

„Доволна съм, но винаги има накъде още да се работи. Не смятам, че съм напълно удовлетворена от резултатите си, всички останали се представиха достойно – всеки по своя си начин, подобриха си постиженията и мисля, че представихме родината си достойно”, сподели Георгиева при завръщането на националите в България.

Източник: Sportal.bg
Снимки: Борислав Трошев