Националите плуват в Бургас за нормативи и 25 000 лв.

Парк Арена ОЗК

Почти всички национали ще плуват на силния международен турнир Гран при на Бургас за „Купата на кмета“, който е с впечатляващия награден фонд от 25 хиляди лева, и ще се състои от петък до неделя (19-21 май).

Състезателите с най-добрите постижения ще приберат по 3000 лв.

Петото издание на турнира „Гран при Бургас“ е квалификация за световно първенство в японския град Фукуока през лятото и олимпийските игри в Париж догодина. „Гран при Бургас“, което ще се състои на 50-метровия басейн „Парк Арена“ ОЗК, е за 13-годишни и по-големи.

Организира се от БФПС и местната община.

Заявени са 403 плувци от 35 клуба от пет държави – България, Грузия, Молдова, Словакия и Турция, която е с най-много състезатели – 90 (родени 2009 и 2010 г.). Комшиите ще участват и с клубен отбор – ТЕД Корлу.

Големите отсъстващи от турнира ще са Антъни Иванов, завърналият се в Швейцария Йосиф Миладинов, Любомир Епитропов, Тонислав Събев, Калоян Братанов, който живее в САЩ и там ще гони нормативи, ветеранът Лъчезар Шумков, Диана Петкова и Жанет Ангелова.

Ще са на линия всички останали от трите национални отбора – за мъже, жени, юноши, девойки младша и старша. С интерес се очакват плуванията на Дениел Нанков, Петър Мицин, дебютиращите за Спринт-София Калоян Левтеров и Йордан Янчев, Владислав Терзиев, Георги Янев, Виктор Русинов, Виктор Христов, Алекс Стойнов, също и на дамите Габриела Георгиева, покрилата норматив за Токио Теа Николова, Бояна Кирчева, Магдалена Пепегова, Десислава Белова, Александра Димитрова, Калина Захариева, Катрин Радивчева, Симона Иванова и др.

Ще бъде интригуващо състезанието между Мицин и Янчев на 800 м св. стил.

Най-възрастният участник е 47-годишната Долорес Алдарадо от столичния клуб Сейнт Джордж, плуваща бруста, включително и 200 м. От чужденците внимание заслужава молдовката Татяна Салкутан, която на 100 м гръб има заявено време 1:02,73 мин., а на 200 м – 2:14,79 мин.

Първите десетина състезатели от всеки пол, събрали най-много точки по ФИНА от финалните плувания в три дисциплини от програмата на състезанието.

        Паричните награди

I място – 3000 лв.
II място – 2000 лв.
III място – 1000 лв.
IV място – 900 лв.
V място – 800 лв.
VI то място – 700 лв.
VII място – 600 лв.
VIII място – 500 лв.
IX място – 300 лв.
X място – 200 лв.

Премиите са за всеки пол, вземат се предвид само постиженията от финалните плувания в индивидуалните стартове.

Треньорите на състезателите, класирали се на първо, второ и трето място в разпределението на наградния фонд, от всеки пол, ще получат от Община премии съответно:

1200 лв. – за първо място
800 лв. – за второ място
500 лв. – за трето място

Класирането за юноши девойки младша и юноши девойки старша ще се определи на базата на сутрешните плувания.

Програмата и стартовите списъци ТУК

Нормативите за световното във Фукуока

Нормативи Фукуока 2023

Олимпийските нормативи

олимпийски нормативи