Промени във водната топка – зоната за два метра се намалява отстрани

Водна топка

Конгресът на Техническия комитет по водна топка към FINA прие промени на правилата. Под ръководството на новия ръководител на Техническия комитет по водна топка Тамаш Молнар новостите бяха гласувани с огромно мнозинство от 93%. Промените са общо 22 и влизат в сила от 1 януари 2023 г.

Ето по-важните новости в правилника на водната топка:

Правилото за двата метра (на практика – засадата във водната топка), вече ще се прилага само срещу вратата и по на два метра встрани от гредите. Така се оформя нова зона на 2 метра от голлинията, която е с дължина общо 7 метра (3 метра врата и два пъти по 2 метра отляво и отдясно).

водна топка

Обособената нова зона за двата метра е само пред вратата и по два метра встрани от нея. Снимки ФИНА

Наказателни удари (дузпи). Съдията може да забави отсъждането на петметров наказателен удар и да изчака дали атакуващият играч ще отбележи гол в същото нападателно действие. Ако няма отбелязан гол съдията разпорежда изпълнение на наказателен удар. Съдията може да вдигне ръка по време на ситуацията, с което да даде знак, че има възможност да бъде отсъден наказателен удар.

Изпълнение на наказателен удар. Когато се изпълнява наказателен удар всички играчи трябва да напуснат шестметровата зона около вратата и да са на най-малко 3 метра от играча, който ще изпълни дузпата. Един състезател от отборът, който се защитава, има право първи да заеме позиция. Вратарят на защитаващия се отбор трябва да бъде разположен между гредите на вратата и нито една част от тялото му няма право да е извън голлинията. Съдиите имат право на едно предупреждение на играчите и вратаря за заемат правилни позиции. Ако това не се случи ще последва отстраняването им за 20 секунди. Когато отстранен е вратарят той може да бъде заменен от полеви играч, който обаче няма привилегиите и ограниченията на вратаря. Съдиите могат да използват VAR, за да установят нерегламентирана намеса на друг играч при изпълнението на наказателния удар, както и за всички други спорни ситуации при изпълнението на наказателен удар.

Жълти и червени картони. Съдията може да използва жълти и червени картони, ако е необходимо, за да контролира резервните играчи и треньорите, както и играчите във водата. Показването на жълт картон ще е официално предупреждение към старши треньора (на практика към целия отбор) за неправомерно поведение или за симулация (както беше досега). Последващо показване на червен картон означава, че старши треньорът, друго длъжностно лице или посочен играч от резервната скамейка или водата трябва да напуснат незабавно. Ако действията на старши треньора го налагат реферът може да покаже червен картон без да е дал жълт картон преди това. По време на мача, когато състезател във водата според съдията играе по неспортсменски начин или симулира, съдията трябва да покаже жълт картон на отбора и да посочи нарушителя. Ако неправомерните действия продължават съдията показва червен картон на играча, като го уточнява пред отбора му и пред съдийската маса. Тук промяната основно е по-голямата отговорност на старши треньора за поведението на неговия отбор.

Други промени

Терминът „бруталност“ отпада от правилника и ще бъде заменен с „насилствено действие“. Наказанието за такива действия автоматично се увеличава на неучастие в следващите два мача (досега беше неучастие в един мач).

След консултация с много играчи FINA официално възнамерява да намали налягането в топките, защото те са твърде тежки. Това за първи път ще се случи с новата серия на топките Mikasa – официален партньор на FINA.

За състезанията на FINA се променят официалните наименования на възрастовите групи Cadet, Youth и Junior, които се заместват съответно с U16, U18 и U20.

Терминът „голлиния“ за първи път е използван в правилата на водната топка.

Още подробности ТУК