Раздяла със Стефан Сименски

Стефан Сименски

На 78-годишна възраст си отиде Стефан Сименски. Специалист, отдаден изцяло на плуването и оставил ярка диря в българските сини коридори.

Роден през 1944 г. в Трявна, Сименски започва да тренира плуване още от малък и редовно участва в държавните първенства за юноши и девойки. Впоследствие, докато следва във ВИФ (днес НСА), плува и играе водна топка в отборите на Локомотив и Академик. След завършване на висшето си образование започва работа в Ученическата спортна школа.

В периода 1972-1986 е съюзен треньор в Българска федерация плувни спортове като отговаря за подрастващите заедно с Васил Станкович. Активно участва в селекцията и подготовката на доста поколения талантливи български плувци.

От 1986 до 1991 г. ръководи плуването в Левски, където наследява на този пост Огнян Бараков. От 1991 до 1998 г. е треньор в Левски, когато е и наставник на Райчин Антонов и Драгомир Марковски. А от 1998 до 2001 г. е треньор в турския гранд Галатасарай.

Стефан Сименски беше известен не само със своя професионализъм, но и с перфекционизма си в работата и организацията. На практика отдаде целия си живот на спорта и българското плуване.

Бог да го прости!

Асоциацията на българските плувци изказва своите съболезнования на роднитите и близките на Стефан Сименски.

Поклонението пред тленните му останки е от 12,30 ч. в събота, 19 ноември 2022 г. в църквата „Св. Кирил и Методий“ в кв. Бъкстон, зад VI РУ на МВР.