Унгария съсипа Сърбия с 16-7 за най-изразителната си победа срещу големия съперник във водната топка

водна топка Унгария - Сърбия

Отборът на Унгария разкова състава на Сърбия с 16-7 (3-2, 4-0, 4-2, 5-3) в най-интригуващия сблъсък от втория състезателен ден на европейското по водна топка за мъже в Сплит. Освен че сблъсъкът между сърби и унгарци, е сред класиките във водната топка, то това бе и двубой между олимпийския шампион Сърбия и европейския първенец Унгария. Въпреки че западните ни съседи разполагаха в отбора си само с четирима от игрите в Токио 2021, а маджарите – с петима, които взеха континенталната титла в Будапеща преди две години.

След равностойно начало до 2-2 в средата на първата четвърт дойде кошмарът за сърбите – триумфален път от 7-0 за унгарците точно за 14 минути, който доведе до 9-2 и по средата на третата част интригата вече бе отлетяла. Най-резултатни за победителите бяха Кристиян Манхерц (4 гола), Даниел Ангуал и Акош Конарик (по 3).

Кристиян Манхерц, 2022
Кристиян Манхерц отбеляза 4 гола във вратата на сърбите. Снимки ЛЕН

Това всъщност е най-резултатната победа на маджарите над стария си съперник на европейски шампионати. Досега най-големите унгарски успехи срещу Сърбия (и бивша Югославия) на континентални първенства са два пъти по 7-4 през 1970 и 1985 г.

Регламентът предвижда победителите от четирите групи да се класират директно на четвъртфиналите, а съставите, заели второ и трето място, да играят баражи на кръст с тимове от друга група.

Франция изненада Гърция с 12-12 на старта на европейското в Сплит

„Стана незабравим мач – заяви Деян Савич, треньорът на Сърбия. – Сега, когато давам това изявление веднага след мача, не мога да кажа какво точно се случи с моя отбор в тези тежки 14 минути, в които получихме 7 безответни гола. Всъщност едва ли бихме могли да играем по-лошо. Поздравявам отбора на Унгария, който спечели заслужено.“

„Имахме ясен план как да действаме и не мога да бъда по-доволен, защото успяхме да го изпълним изцяло – коментира Жолт Варна, наставникът на Унгария. – Играхме дисциплинирано, смело и демонстрирахме силен характер и победен манталитет. Днес показахме, че може да се играе на високо ниво и през месец половина, както е това лято – имаше световно, а сега и европейско заради объркания световен спортен календар…“

Резултати:

Група А
Черна гора – Словакия 18-10
Италия – Грузия 18-8

Група В
Хърватия – Франция 13-7
Гърция – Малта 25-6

Група С
Нидерландия – Испания 10-11
Румъния – Германия 11-4

Група D
Сърбия – Унгария 7-16
Израел – Словения 9-5