15 рекорда и впечатляващи плувания в Пловдив

 

Държавното първенство за юноши и девойки старша възраст (15-17 г.) на малък басейн в Пловдив ще остане в историята като едно от най-силните плувни състезания у нас, след като бяха подобрени 15 рекорда. Направиха го представители на школи от цялата страна. А емоционалният заряд се трансформира в оптимизъм за следващите два олимпийски цикъла.

Класирането по точки, медали и при момичетата оглави Спринт (Пд). Изразителен и впечатляващ бе приносът на лидерите на тима и възпитаници на Ботко Трендафилов – Диана Петкова, спечелила седем титли (5 от тях индивидуални), и на Светлозар Николов с четири златни отличия и три силни рекорда във възрастта си.

Пловдивчани прекъснаха хегемонията на ПСК Черно море (Вн), който от две години доминира във всички възрасти на двата басейна с малки изключения.

Светлозар Николов фокусира вниманието върху себе си и извън плувната общност. Снимка: Делян Господинов

Плувците на Сандански поддържаха през целия шампионат на комплекс „Младост“ интригата, завършвайки трети и втори в подреждането по двата показателя, отборна титла при момчетата, две при щафетите с 4 рекорди (клубни и национални) и с главно действащо лице 16-годишният Йордан Янчев.

 

Най-младият ни участник на световното първенство за юноши и девойки в Индианаполис направи четири рекорда. Единият бе и при мъжете (200 м св. стил). Триумфира пет пъти (3 индивидуално и два пъти с щафетите) и взе още два сребърни медала, плувайки всички дисциплина в кроула. Общо седем.

 

Рекордите през последния ден

Последният ден от първенството беше щампован с нови шест национални рекорда.

Йордан Янчев (Сандански), който направи поправки на 100 м и 200 м св. стил, потопи един от недосегаемите стандарти в плуването ни – този на 400 м св. стил.

Възпитаникът на Божидар Граматиков го направи в две възрасти – за юноши старша и при мъжете, финиширайки за 3:49,35 мин. Времето на Валентин Кочанов (ЦСКА) от 3:49,43 мин. е от 12 декември 1987 г. в Монако и през 30-те годините оцеля атаките на забележителни плувци като Петър Стойчев, Венцислав Айдарски, Дамян Савов, Валентин Серафимов.

При старшата подобри рекорда на Петър Божилов от 3:51,09 мин., поставен на 8 октомври в Бургас. Самият Божилов (Омега’01, София) го даде леко, плувайки за десето място и пестейки сили за европейското първенство за мъже и жени в Дания, за което лети в понеделник.

 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ ВЪВ VIASPORT.BG


Резултати от шампионата ТУК

Прогресия в резултатите и класиранията на отделните състезатели ТУК

  

Класирания по точки

Класирания по медали

Рекордите

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар