2018-а е знакова година за българското плуване

 

Силна и знакова за българското плуване бе 2018-а. След 16 години на поста генерален секретар на БФПС Таня Богомилова напусна поста, слагайки край на цяла епоха. Петър Стойчев бе приет в Зала на световната плувна слава“ като първият и единствен българин с подобно признание. Най-добрият ни състезател в момента Антъни Иванов продължава силното си представяне записвайки световен и европейски финал, гарнирани с куп рекорди. И това са само част от значимите събития за българското плуване, случили се през 2018 г., които BGswim.com припомня.

1. Финалите на Антъни

Антъни Иванов постигна за поредна година българските плувни успехи с международен отзвук. След 21 години записа първи мъжки европейски финал. В Глазгоу състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) бе готов за медал на 200 м бътерфлай, но допусна грешка с банския костюм, която го амбицира занапред. Показа го още на световното първенство на малък басейн в Ханджоу (Китай), където плува също на финал.

С десетина национални рекорда, 2018-а ще бъде паметна за Антъни, тъй като завърши и средното си образование, а само преди няколко дни започна нов етап от кариерата и живота си, включвайки се в отбора на Вирджиния Тех (САЩ).

2. Оттеглянето на Таня Богомилова

Таня Богомилова предаде щафетата на Димитър Бобев като генерален секретар на БФПС и с това беше сложен края на цяла епоха в историята на българските плувни спортове. Стана факт на 3 април по време на отчетно-изборно Общо събрание на федерацията, състояло се в Спортната палата в София, и на което досегашният председател Георги Аврамчев беше преизбран. Самото заседание продължи по малко от час и бе при закрити врата.

Таня Богомилова награждава Антъни Иванов по време на турнира „Мултинейшънс“ в София през 2017 г. Домакинството на престижния турнир и успехите на Антъни са част от постиженията по време на нейната 16-годишна работа като генерален секретар на БФПС. Снимка: Делян Господинов

Георги Аврамчев и Димитър Бобев, който е дългогодишен старши треньор на представителния отбор на Хърватия, бяха избрани с пълно единодушие на всичките 96 делегати на членове на регистрирани към БФПС клубове. Този тандем ще заработи след като влезе в сила съдебното решение за избора на двамата. Аврамчев и Бобев заявиха, че ще продължат досегашната политика, търсейки единомислието и диалога с клубовете.

Богомилова заемаше поста в продължение на 16 г., наследявайки дългогодишния изпълняващ длъжността Стефан Златаров. За този период начело на федерацията бяха трима председатели – Емил Кюлев, Юрий Кюлев и настоящият Георги Аврамчев (и тримата възпитаници на Славия).

Сред най-ярките постижения на плувните ни спортове бяха близо 20-те финала от световни и европейски първенства на двата басейна, записани от Михаил Александров, Нина Рангелова и Екатерина Аврамова. Също и медалите на Александров от континенталните шампионати (два бронза при мъжете Дебрецен 2007 и сребро при юношите Глазгоу 2003), европейският в маратона на Иванка Моралиева от Мадрид 2004, историческото трето място на Антъни Иванов от юношеско световно, година по-рано и със сребро при младежите на Стария континент. Финалът му при мъжете. И разбира се, планетарните и европейски титли на Петър Стойчев в откритите води, останалите му медали, както и шестото на олимпийските игри в Пекин 2008 г.

По време на мандатите на Богомилова за първи път записахме олимпийско участие в синхронното плуване – това на дуета Ася Анастасова и Богдана Зарева в Атина 2004 г. Скоковете във вода възкръснаха, макар и без кула.
Броят на плувните спортове се удвои, а синият спорт започна да се развива в места без традиции. След дълги години врати отново отвориха емблематични басейни като покритият на „Диана“ в София, в Стара Загора, бяха построени нови като този в Благоевград и в Бургас.

С тази рекапитулация се оказва, че два от най-успешните периоди в историята на българското плуване са свързани с Таня Богомилова – като състезателка и ръководител. Остава свързана с плуването като член на Техническата комисия на плуване в открити води на ФИНА (Международната федерация по плувни спортове).

3. Приемането на Петър Стойчев в Залата на славата

Възможно ли е великаните на плувните спортове от всички генерации и епохи да бъдат събрани на едно място? Да – в международната Зала на славата, намираща се до самия бряг на Атлантическия океан във Форт Лодърдейл, в американския щат Флорида. В безсмъртната компания вече има и българско присъствие.

Подсигури го Петър Стойчев. Шампионът на планетата и на Европа, носител на 11 Световни купи на плуване, първият преплувал Ламанша под 7 часа и ключова фигура за популяризирането на плуването в открити води по света, чийто апогей бе включването на дисциплината в олимпийската програма, се нареди до титани като Джони Вайсмюлер, Дюк Каханамоку, Марк Шпиц, Майкъл Фелпс, Владимир Салников, Грег Луганис…От звездната компания, която бе приета в Залата като „Клас 2018“, българинът  бе единственият маратонец.

4. Младата вълна набира скорост

На световното първенство на малък басейн в Ханджоу (Китай) изпратихме рекордна група от седмина плувци и с изключение на един всичките бяха на възраст между 17 и 19 години. И с тях направихме две от трите щафети. Водена от звездата Антъни Иванов, групата съставена от Йордан Янчев, Калоян Братанов, Любомир Епитропов, Светлозар Николов и Диана Петкова олицетворява ядрото на младата вълна на българското плуване, което именно на такива най-висши форуми, в битка с най силните на планетата, укрепва бойния си и отборен дух. Трупа увереност и глад за повече изява и по-предни класирания.

Йордан Янчев

Към мъжката група могат да бъдат причислени още Петър Божилов, Тихомир Тодоров, който участва на Младежките олимпийски игри в Аржентина, Иван Алмаджиев, шесткратният първенец на Германия Йосиф Миладинов, Тодор Тодоров, Калоян Левтеров, Павел Банчев, Здравко Баблаков и поне още десетина таланти, на които ще се разчита за следващия олимпийски цикъл.

При това те представят цялата плувна география на България и този факт показва, че има цялостен подем в българското плуване, отбелязало за поредна година 200 рекорда във всички възрасти.

Иванов, Епитропов, Братанов и Божилов продължават подготовката си през 2019 в САЩ и това означава, че ще продължат да израстват. А с подобни намерения са Йордан Янчев и останалите от набор 2000 г. надолу.

За съжаление при момичетата вълната не образува в международен план толкова пръски. На 22 години Габриела Георгиева е най-опитната при дамите и  продължава да прогресира, а върхът в кариерата й бе11-ото място на 200 м гръб на европейското първенство в Глазгоу. Заедно с Диана Петкова, Василики Кадоглу (15 г.) и Калина Николаева (14 г.) засега женската ни представителна селекция изглежда засега по-скоро като каре.  

 

5. Диана Петкова шеста на олимпийски игри

Ако класацията на БФПС за определянето на Топ 10 на българските плувци не се правеше по тертипа за силен резултат по точковата система на ФИНА, Диана Петкова трябваше да е подгласник на Антъни Иванов за 2018 г. Трябва да бъде втора, защото е финалистка на олимпийски игри, макар и младежки. Беше на 9 стотни от медал на 50 м св. стил, остана шеста.

Нейното постижение е значимо за българското плуване, защото е постигнато на форум, който се провежда веднъж на четири години с участието на най-добрите състезателки на планетата до 18 години.

Диана Петкова с треньора си Ботко Трендафилов

А не всички могат да участват. С изключение на водещите 16 нации от последните световни първенства през миналата година, имащи право на пълен състав от по четирима юноши и толкова девойки, България бе сред тези с квоти да изпращат максимума от по две представителки в басейна. На този форум изгряха много от сегашните световни звезди. За общо три издания на Младежките олимпийски игри само четири българки са плували. Другите са Христина Мунчева и сестрите Георгия и Василики Кадоглу.

И точно плуването на Петкова на 50 м св. стил влезе в полезрението на наблюдателите и интересуващите се от плуване извън България. То предизвика медиен интерес у нас, към който плуването ни има нужда, за да утвърди присъствието си извън плувното общество.

6. Доминацията на Черно море

За трета поредна година ПСК Черно море (Вн) доминира българското плуване във всички възрасти. Впечатляващо е при положение, че в отделните набори среща отпор от различни отбори. И точно затова трябва да се вземе пример от модела на Черно море, който доминира с мотото: „Всички плуват е накрая „моряците бият“.

На шампионати мъже и жени воденият от старши треньора Никола Петров състав участват с най-многобройни отбори.

Залага се твърдо на успех при щафетите, надъхани от „кръга на победата“ – ритуал за мотивация, при който състезателите се прегръщат вкупом, наведени и пеейки по американския тертип химна на отбора. 

7. Откриването на „Парк Арена“ в Бургас

Тенденцията да се строят и ремонтиран басейни тази година бе отзнаменувана с откриването на бижуто „Парк Арена ОЗК “ в Бургас. Прекрасното съоръжение ще даде тласък на всички плувни спортове не само в града и на страната. На 50-метровия басейн ще могат да се провеждат престижни състезания, лагери и изследвания.

 

Догодина „Парк Арена ОЗК“ ще приеме силния международен турнир по плуване за юноши и девойки на средиземноморските държави Comen Cup. Събитието ще се състои през месец юни и ще е второто голямо за “сините“ спортове там, след евроквалификацията по водна топка за юноши старша възраст – U19 (родени 1999 г. и по-малки) през май.

8. Още турнири в календара на БФПС

През ноември за 20-и път се проведе международният турнир „Замора“, най-старият и непрекъсван след промените. Надпреварата на ПК Левски в памет на неподражаемия треньор Стефан Попов даде пример за останалите клубове, че трябва да имат собствена проява, която да дава възможност за изява на състезателите извън държавните шампионати.

С течение на времето все повече клубове направиха свой турнир, който е и сигурен източник за някой друг лев извън таксите.  И така се стигна до 2018 година, когато турнирите в календара на БФПС и тези, които са означени като плувни празници, надхвърлиха 20. При това някои от тях са за покриване на нормативи за световни и европейски първенства.

Някои клубове правят и по два турнира, а най-активни са клубовете в Бургас – Акулите, Бриз, Метропол Черноморец, и в София  – Дамини ЛВ Левски, Олимп, Олимпия и Витоша Дайвинг, който е за скокове във вода, но основателят му и треньор Георги Чобанов го организира така (с награден фонд, медийно отразяване, картина и шоу), че го прави образец за останалите.  

Турнири правят още в Благоевград, Варна, Добруджа, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Сандански, Стара Загора. Изобщо обхваната е цялата плувна карта на България. Някои клубове и по два-три. 

9. Отказването на Венцислав Айдарски

Венцислав Айдарски – една от знаковите фигури на българското плуване през последните 10 години, а изобщо, окачи банския костюм.  През цялата си кариера плува под ръководството на Николай Вакареев.

Освен пет участия на европейски шампионати при мъжете, при това във водата и открити води, има толкова и на световни първенства. На олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 бе 15-и – най-добрата позиция от плувците ни.

Айдарски с наставника си Николай Вакареев, който тази година е треньор №1 с Антъни Иванов и Любомир Епитропов на първо и второ място при плувците и Венци №1 при маратонците

Участията му във форума под петте преплетени кръга са две – дебютът му, но в басейна е в Лондон през 2012 г. Записал е десетки плувания за Световната купа в открити води и подиуми на Европейската купа. Притежател е на десетки национални рекорди в дългите плувания и притежател на над 350 медала. Покрай него се оформи надеждна група от таланти в Сандански, които може да го наследят в плуването в открити води. И Йордан Янчев, Радостин Кръстев, Атанас Аврамов, Благой Панайотов са само част от тях.

 

10. Стойчев плува и на Антарктида                                           

Българското плуване се прослави чак на Антарктида през 2018-а. На 14 хиляди километра от България, край остров Трините в залива Микелсън, Петър Стойчев превзе и Седмия континент. Само там не беше плувал. В надпреварата от 1 км триумфира с огромен аванс пред останалите 15 ентусиасти ат 9 държави за 11:08,38 мин.

Загубихме Дръндара и Виолета Михайлова

През 2018-а българските плувни спортове понесоха тежки загуби. Напуснаха ни стожерите Димитър Дръндаров и Виолета Михайлова.  На 6 ноември и навръх рождения си ден на 81 г. почина Дръндара. Подготвил бе над 40 майстори на спорта. Между тях титани като братя Петър и Валентин Кочанови, Нина Рангелова, Валентин Серафимов, Иво Коларов. Все доказани кроулисти.

Навръх най-християнския празник Великден ни напусна един от стожерите в скоковете във вода и българските плувни спортове изобщо – Виолета Михайлова. Откривателката на Петър Георгиев – първия ни европейски шампиони в „сините“ спортове, и треньорка на еталона Мария Александрова, както и на  десетки майстори на спорта и шампиони, състезавали се за ЦСКА и Вихрен, почина на 76 г.

11. Засилването на медийния интерес към плуването

 

И през тази година продължи стремежът BGswim.com да се развива като мултимедия не само за плуването, плувните и водните спортове, но и всичко свързано с вода, покривайки с картина важните състезания от вътрешния календар.

В полза на популяризирането на плуването работи и конкурсът Мис и Мистър BGswim, който заедно с ЕС Медиа се организира за втори път, а новите победители са Павлина Тодорова и Алексей Свистунов.

Своята десета година подхваща „Плуване & Водна топка“ – другата гордост на Асоциацията на българските плувци, които и през 2018-а помагаше по различни начини на „сините“ спортове. Групата във фейсбук, която гони 7000 души, е форум за обмен на информация между състезатели, треньори от всички генерации, родители и приятели на плувните спортове. Много новини се раждат именно там.

Обнадеждаваща е тенденцията все повече медии да обръщат внимание на плуването и на състезателите. Естествено, когато има успехи има и интерес. В рубриката „Аз съм…“  по БНТ видеотеката с портрети на плувци се увеличава. В Sportal.bg също залагат много на плувните спортове и картината. За останалите медии засега вниманието продължава да е насочено предимно около Антъни Иванов и Петър Стойчев, който макар и пенсиониран, все намира начин да тества организма си за победа.

Останалите ни състезатели и таланти за тях стават разпознаваеми чрез снимките на Евгени Цеков, Делян Господинов, Светозар Добричков, Ивелин Солаков, Тони Тончев, Нели Бърнева, Иван Иванов…. – все верни партньори на BGswim.com.

Но пък и в плуването и в БФПС трябва да знаят как да капитализират и най-малкия успех и това ще си проличи когато на държавните шампионати, и то в няколко възрасти, има журналисти от няколко медии.


Екипът на BGswim.com Ви пожелава спорна и щастлива 2019 година!!!

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар