Адаптиран старт на Darko Team Baby Cup

АРБС

Повече от 300 деца стартираха в първото съревнование за сезона в зала на 27 ноември 2022. Надпреварата Darko Team Baby Cup – епизод 2 даде начало на лекоатлетическите надпревари под покрив в столичната „ Асикс Арена“. Състезанието бе за деца на възраст от 4 до 13 години и отворено за всички желаещи – без значение дали са картотекирани спортисти, членове на състезателен клуб или желаеха да направят първите си стъпки в леката атлетика.

Децата бяха разпределени в пет възрастови групи от 10 български града и премериха сили на 50 метра и 60 метра. Всички състезатели получиха стартови номера, документ за присъединяване, а най-бързите във всяка възрастова група бяха наградени с медали и подаръци от Darko Team.

Спорта има силата да приобщава и това бе затвърдено по време на Darko Team Baby Cup – за първи път в събитието се включиха и атлетите на три клуба по адаптирани спортове: СК „Адаптирани Спортове“, СК „БГ и спорт за всички“ и СК „Спорт, СОП, Самбо за Развитие“. Адаптираните стартове бяха в дисциплината 60 метра и участниците се представиха блестящо в първото си участие в турнира, което беше под мотото Train4Inclusive – европейска инициатива за приобщаващ спорт, подкрепена от програма Еразъм+ на ЕС.

Участници:

СК „Адаптирани Спортове“: Атанас Санкийски, Йоанис  Архонтис, Росен  Варадинов, Пламен Шаламанов, Виктор Иванов, Радослав Петков

СК „БГ и спорт за всички“: Габриела Велинова, Петър Пертовалиев

СК „Спорт, СОП, Самбо за Развитие“: Никола Томов, Борис Кърлев

Darko Team Baby Cup се организира за повторно. В първото издание на стадион „ Васил Левски “ през април участваха деца от 10 клуба.
Събитието се провежда от състезателен клуб „Дарко Тим“, който е профилиран в началното образование по лека атлетика. В школата тренират над 200 деца от цяла София.
Събитието се организира с подкрепата на партньорите на Darko Team – Decathlon Bulgaria, водещата организация за разделно събиране на отпадаци от опаковки ЕКОПАК България, водещата компания за подбор на персонал в България Easy Consult и Асоциация за развитие на българския спорт. По време на състезанието, Асоциация за развитие на българския спорт представи на участващите спортни организации и резултатите от проект #SafeSPORTevent, който разработи наръчник и практични протоколи за организатори на спортни събития, които да спомогнат за предотвратяването на разнородни рискове и да гарантират сигурна среда. Ресурсите са налични за свободно ползване на сайта на инициативата, съ-финансирана по програма Еразъм+ на Европейския съюз: www.safesportevent.net