Адриана Прокопиева съдия на европейското за юноши в открити води

Председателят на ПК Левски 2014 Адриана Прокопиева ще дебютира на първия си голям форум като сертифициран международен съдия към ФИНА по време на европейското първенство по плуване в открити води за юноши в Сетубал (Португалия).

Надпреварата ще се състои от петък до неделя (3 до 5 юни). Ден по-рано е техническата конференция.

Дисциплините на шампионата ще са 5, 7,5, 10 км и щафети 5 км. За съжаление първенството ще мине без български плувни маратонци.


Самата Прокопиева има опит като треньор в открити води. Съдийствала е на Световни и Европейски купи.

Сертификатът от международната федерация по плувни спортове ФИНА е за 4 години – от 2021 до 2024 г. Бившата състезателка на Левски-Спартак издържа съдийски курс за нужното ниво и получи сертификат в Израел.

Дебютът на Прокопиева за голям форум обаче се отложи заради пандемията с COVID-19.

Сертификатът на ФИНА дава право за съдийство на планетарни и европейски първенства, световни и континентални купи, както и на олимпийски квалификации и игри.

Прокопиева се запалва по маратонското плуване през 2007 г. Тогава старши треньорът на ПК Левски Красимир Туманов, който е отговорникът на БФПС за откритите води, прави специализирано звено в клуба. Работи с в екип с него и Петър Стойчев.

Прокопиева е дейна в подготовката на състезателите, лагери и участия на Европейски и Световни купи.

В Сетубал ще се проведе предолимпийската квалификация на 10 км за тези, които се борят за влизане от 11-20 място по пол, и 5 континентални от 20-25 място. Първите 10 квоти (мъжки и женски) се придобиват на световно първенство.

За състезания от такъв ранг температурата на водата трябва да бъде минимум 16 градуса и максимум 31. Извън тези граници стартът се отлага или състезанието се прекратява.

Температурата на водата се проверява в деня на състезанието два часа преди старта и в средата на трасето на дълбочина 40 см.

Всичко за първенството ТУК

 

Вашият коментар