Аква спорт отново шампион в артистичното плуване

 

Аква Спорт (Вн) затвърждава доминацията си в артистичното (синхронно) плуване, триумфирайки и след летния етап на 36-ия държавен отборен шампионат във Варна.

 

В първенството за всички възрасти участваха 215 състезатели, за първи път и момче.

Клубовете бяха 8.

 

Воденият от Галина Георгиева тим на Аква Спорт взе освен комплексната титла и тази при децата и девойките старша.

 

 

Доминацията на варненските отбори в плувните спортове по отношение на челните позиции е впечатляваща.

ПСК Черно море взе две от трите титли досега. Във водната топка КПС Варна триумфира в четири от възрастите в мъжкото направление  – U15, U17 и U19 и за първи път при мъжете.

 

Ако приемем най-авторитетния ни плувен маратон Галата-Варна като държавно първенство, значи имаме за победител при жените отново представител на морския град. Юбилейното 80-о издание спечели лидерката на Астери Василики Кадоглу.

 

 

Далия Пенкова

„Направихме страхотни нови съчетания за годината, но живот и здраве, догодина ще ги покажем навън. Далия Пенкова (лидерът на Аква Спорт и Мис BGswim 2019 – б. а.) има нова партньорка от по-малките (Крис Кулева), с която се развиват и напредват страхотно. Направихме два нови дуета и две нови сола при жените. Старшата също са с нови волни програми – специално за европейското, но то се отложи. През двата месеца тренирахме всеки ден онлайн по 2 часа, така че не сме спирали напълно. Имам 12 страхотни деца, 8 младша, 9 старша и 3 жени“, сподели пред BGswim.com треньорът на Аква Спорт Галина Георгиева.

 

Бившият лидер на тима Александра Атанасова, която от тази година се състезава за НСА, триумфира при жените на соло и на дует.

 

Отборът на Национална спортна академия е №1 при жените.

 

Александра Атанасова

Шампионатът ще бъде запомнен и с историческото участие на момче. Направи го Иван Наков със състава на столичния Левски Спарта 2000 и дори взе медал – бронзов.

 

 

И за финал една констатация, която авторът направи за зимния шампионат, но е валидна и сега. Променена е само бройката на състезателите – с три.

 

           215 нюанса ентусиазъм

215 – това бе броят на участничките на летния държавен отборен шампионат по артистично плуване (доскоро известно като синхронно), състоял във Варна. И цифрите показват точно колко българки (в това число и Иван Наков) се занимават целенасочено и всеотдайно с този олимпийски спорт, практикуван у нас само в три града и в общо осем клуба. Единият е чисто нов.  

 

Защото в шампионата участват и четирите възрастови групи – деца, девойките – младша и старша, жени.

И защото в артистичното плуване няма как да се тренира за само за здраве.

При това без специални, достатъчно дълбоки, басейни, в които да може да се търси достатъчно дълго съвършенството без вмешателство от другите сини спортове.

И моментът, в който момиченцата са научени от сърцатите си треньорки да плуват, да бъдат достатъчно гъвкави и музикални, те започват да се превръщат във водни грации.

 

 

Артистичното плуване не е просто спорт, при това олимпийски, а съчетание между висшата физическа изява на грациозната жена, съчетана с изкуството.

 

И така, три от осемте клубове са от Варна – Аква Спорт,  Торпедо и Албатрос. Четири тима са софийски, единият нов – Олимпия, другите са: НСА, Левски-Спарта 2000 и Тибрис.

Третият град развиващ артистично плуване е Благоевград, чийто клуб Пирин се включи в шампионата миналата година, вдъхновен от доскорошната ни най-добра състезателка Христина Дамянова, украсила списанията „Плуване & Водна топка“ и „Спринт“ с впечатляващи фотосесии.

 

В крайна сметка, ако разделим 215 пропорционално, а не реално – на три (по броя на градовете), излиза, че във всеки един от центровете има средно 71 състезателки.

Класирания и резултати ТУК


Три фотогалерии ТУК

 


 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар